Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Byggnads kampanj fel rapporterar Arbetet

Publicerad: 31 januari 2014, 14:16

Byggnads stort uppslagna kampanj som pågår just nu på temat att en byggnadsarbetare i månaden dör i jobbet är helt. I fjol förolyckade inte någon byggnadsarbetare alls, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Det rapporterar LO-ägda tidningen Arbetet i sitt senaste nummer.


Byggnads kommunikationschef Matz Larsson intervjuas av TT om detta. Han förklarar att statistiken bygger på ett genomsnitt som sträcker sig tillbaka till 1960-talet.

Om den missvisande statistiken som ligger till grund för kampanjens påstående att en byggnadsarbetare dör i jobbet varje månad säger han ”Vi är övertygande om att en stor del av orsaken till nedgången är vårt fokus på frågorna. Att fortsätta med snittet är ett sätt att hålla frågan vid liv. För att visa på allvaret”.

Enligt färska siffror från Arbetsmiljöverket omkom 33 personer på jobbet i fjol. Det är den lägsta siffran hittills. En betydande grupp av de dödade omkom i trafiken.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.