Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Diffust ansvar och tidspress orsakar olyckor

Publicerad: 27 maj 2008, 11:56

Förra veckan blev en svart olycksvecka i byggbranschen. Stress och många olika underentreprenörer är vanliga orsaker till att arbetsmiljöansvaret brister, menar facket.– Små och medelstora företag är sämst, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.


Förra veckans tre dödsfall har skakat om byggbranschen.

– De tre dödsfallen är tre för många. Men förhoppningsvis leder det till att folk börjar tänka till, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Enligt honom har de rikstäckande företagen vanligtvis en god organisation kring säkerhetsarbetet. Bristerna finns främst bland de små och medelstora företagen.

– Och det är ju de små och medelstora som branschen främst består av. Men det är också upp till de anställda att följa de bestämmelser som finns, annars har de inget på arbetsplatsen att göra, kommenterar han.


Högt tempo för att hinna med är enligt Jörgen Eriksson en av orsakerna till att säkerheten sätts åt sidan. En annan är att flera olika underentreprenörer ofta är inblandade.

– Då måste den som har samordningsansvaret se till att alla underentreprenörer har förstått.

När underentreprenörerna inte kommer från Sverige är risken för brister i kommunikationen ännu större, menar Jörgen Eriksson. Facket upplever även att de har svårt att nå ut till de utländska arbetskraftsinvandrarna.

– De som kommer från till exempel Östeuropa har ofta en negativ bild av fackföreningsrörelsen hemifrån. Men det är främst svårt att nå ut till dem eftersom de inte är medlemmar hos oss.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.