Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

DO granskar byggföretag

Publicerad: 4 oktober 2018, 10:36

DO konstaterar att bygg- och anläggningsbranschen var en av de branscher där det framkom många vittnesmål om allvarliga missförhållanden i samband med #metoo-kampanjen.

Foto: Mihai Surdu/Unsplash

Diskrimineringsombudsmannen (DO) granskar nu 50 företag inom bygg-, anläggnings och installationsbranschen. Fokus är företagens arbete för att förhindra och hantera sexuella trakasserier.


Under 2017 inledde DO ett tillsynsarbete i samband med att nya bestämmelser om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen trädde i kraft. Tidigare har de granskat företag inom kommuner och landsting samt inom media, kultur och juridik.

DO konstaterar att bygg- och anläggningsbranschen var en av de branscher där det framkom många vittnesmål om allvarliga missförhållanden i samband med #metoo-kampanjen. Därför väljer de nu att granska 50 företag inom bygg, anläggning och installation för att säkerställa att de de riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier som lagen kräver.

Enligt diskrimineringslagen ska en arbetsgivare ha riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Dessutom är arbetsgivaren skyldig att utreda omständigheterna och vidta skäliga åtgärder om de får kännedom om att någon av deras arbetstagare känner sig utsatt för trakasserier av en medarbetare.

Företagen inom bygg och anläggning  som DO granskar ska redovisa sina riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier samt redogöra för hur de hanterar kännedom om att en arbetstagare känner sig utsatt för sexuella trakasserier i samband med arbetet. DO kräver skriftliga svar senast den 25 oktober 2018.

Några av företagen som ingår i granskningen är Skanska, NCC, Peab, Bravida, JM, Infranord, Assemblin och Veidekke.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.