Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Olyckor

Dödsolyckan vid SSAB kunde ha förhindrats

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Dödsolyckan vid SSABs koksverk i Luleå sommaren 2003 leder inte till något åtal - men samtidigt som åklagaren lägger ner förundersökningen häver Arbetsmiljöverket sekretessen på haverikommissionens rapport. Kommissionen kritiserar på flera punkter den slovakiska underentreprenören Termostav-Mraz för brister i säkerheten och konstaterar att olyckan kunde ha förhindrats.

Under 2003 reparerade LKAB sina koksugnar i Luleå med tyska Thyssen Krupp Kopper Encoke som entreprenör. Thyssen anlitade underentreprenören Termostav för arbetet, som genomfördes med slovakiska murare. 26-årige Robert Radvan förolyckades den 29 juli 2003 sedan han fallit genom ett fyllhål ner i den heta ugnen.

Radvan arbetade normalt sett inte uppe på ugnarna men hade efter sitt ordinarie skift beordrats upp för att hjälpa till. Ögonvittnet Jozef Mátray har tidigare berättat i Norrbottenskuriren hur Radvan svingade sig över en kant utan att se det öppna hålet. Kanterna var så heta att han inte kunde få något grepp utan föll ner i den 1 200 grader heta ugnen.

Haverikommissionen konstaterar bland annat att arbetsgivarens riskbedömning varit otillräcklig och att åtgärderna för att förhindra olyckor varit otillräckliga, trots att brister flera gånger påtalats av samordningsansvariga och flera tillbud inträffat.

Polisutredningen efter olyckan har dragit ut på tiden, bland annat för att utredarna inte fått tag på det huvudvittne man sökt. Nu väljer alltså åklagaren att lägga ner utredningen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.