Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Efter olyckan: Nu återupptas sprängningarna

Publicerad: 12 november 2018, 06:50

Inga brister i arbetsmiljön har upptäckts i spåren av den sprängningsolycka som skadade ett intilliggande bostadshus i Grimsta utanför Stockholm. Entreprenören Erlandsson Bygg meddelar att de kommer att återuppta sprängningarna idag, måndag. Byggherren Svenska Bostäder kommer dock att vidta extra försiktighetsåtgärder.


Förra veckan rapporterade Byggindustrin om den olycka som skedde på eftermiddagen den 31 oktober i Grimsta utanför Vällingby i Stockholm. I samband med en sprängning skadades flög stenar på en sprängmatta iväg och skadade fasaden på ett intilliggande bostadshus. Ingen kom till skada, men flera hyresgäster uppges ha blivit chockade. Efter olyckan inleddes flera utredningar för att ta reda på vad som gick snett.
Enligt Jonas Elamson, kommunikatör på byggherren Svenska Bostäder, berättar att man har haft kontakt med Arbetsmiljöverket som har utrett olyckan.
– Det vi har fått veta är att det inte finns något att anmärka på i arbetsmiljön, säger han.
Även om det formella arbetsstoppet hävdes avvaktade Svenska Bostäder med att fortsätta med återstoden av sprängningsarbetet.
– Vi har haft kontakt med hyresgästerna, försökt städa upp och lösa situationen för dem. Vi kommer att föra en dialog med hyresgästerna innan vi fortsätter.
Hittills har cirka 90 procent av sprängningsarbetet utförts. Trots att inga brister har upptäckts kommer man att ta till extra säkerhetsåtgärder när de sista tio procenten av arbetet ska utföras.
– Även om vi har hållit oss inom riktvärdena kommer vi att halvera mängden sprängmedel för att skapa ytterligare säkerhetsmarginaler när arbetet väl återupptas, säger Jonas Elamson.
Erik Åredal, vd för entreprenören Erlandsson Bygg, berättar på torsdagen att polisen, Arbetsmiljöverket och Svenska Bostäder ser att man kan påbörja sprängarbetena igen.
– Dessa påbörjas nu på måndag, säger han och fortsätter:
– Då utredningen fortsatt pågår hos Arbetsmiljöverket får vi invänta den innan vi kan definitivt redogöra för vad som har hänt.

Relaterade artiklar

Lägenheter förstördes när sprängning gick snett

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.