måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Få dödsolyckor under 2015

Publicerad: 30 november 2015, 11:42

Björn Samuelson, säkerhetsexpert på Sveriges Byggindustrier, BI. Foto: BI

Förra året minskade olycksfrekvensen i byggbranschen med tio procent, enligt en sammanställning från BCA, Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd. Och i år verkar dödsolyckorna bli rekordfå. "Det ligger i linje med den långsiktiga trenden", säger Björn Samuelson, säkerhetsexpert på Sveriges Byggindustrier, BI.

Ämnen i artikeln:

säkerhetfallolyckor

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Varje år sammanställer BCA, ett samarbetsorgan mellan BI, Byggnads och Seko Väg och ban, olycksstatistik för byggbranschen. Sammanställningen bygger på arbetsolyckor och arbetssjukdomar som är anmälda till Försäkringskassan och som skett på företag verksamma inom bygg- och anläggning.

Sammanställningen visar att den långsiktiga trenden för olycksfrekvensen i byggbranschen är sjunkande. Under 2010-talets första år stod den stilla men under 2014 minskade olycksfrekvensen med tio procent. Under 2014 var olycksfrekvensen, det vill säga antalet olyckor per 1000 sysselsatta, 10,3. Sammanställningen av 2015 års olycksstatistik kommer blir klar först våren 2016.

– Det finns preliminära siffror redan i februari men då har inte alla anmälningar kommit in till Försäkringskassan. Därför väntar vi till maj, säger Björn Samuelson.

Enligt sammanställningen från BCA inträffade fem dödsfall vid arbetsplatsolyckor som drabbade personal i privata företag verksamma inom bygg- och anläggning. Det är ett fall mer än 2013. Ytterligare två byggnadsarbetare omkom, men de omfattas inte av statistiken eftersom de var från utlandet och inte omfattades av det svenska försäkringssystemet. Dessutom dog ytterligare sex personer i sidobranscherna plåtslageri, elinstallation, VVS, måleri, maskinentreprenad och övrigt byggande.

– Hittills i år har vi haft extremt få dödsolyckor. Inklusive sidobranscherna är det inte mer än tre stycken än så länge, det är väldigt positivt, säger Björn Samuelson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev