Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Färre byggolyckor med enklare regler

Publicerad: 26 maj 2008, 13:59

Utbildningen i arbetsmiljö på gymnasier och högskolor är otillräcklig. För att minska antalet olyckor måste även regelverket bli enklare. Det anser Björn Samuelson, Sveriges Byggindustrier.


Byggbranschens arbetsmiljö är en svår nöt att knäcka. Till skillnad från den fasta industrin jobbar de anställda på byggarbetsplatserna ”i en ständig tillfällighet”, enligt Björn Samuelson, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Byggindustrier (BI).

– Byggbranschen börjar från noll varje gång. Arbetsplatsen förändrar sig varje dag. Det är en extra stor utmaning, säger han.

Under 2007 ökade antalet dödsolyckor samtidigt som övriga olyckshändelser i byggbranschen minskade. Med tanke på att det i år finns 290 000 yrkesverksamma och att sektorn vuxit med 15 000 anställda per år de senaste åren anser Björn Samuelson att det ändå är att betrakta som ett gott resultat, även om alla olyckor naturligtvis måste beklagas.

– Vad som påverkar olycksstatistiken kan ha att göra med att det i en högkonjunktur kommer in människor med mindre erfarenhet, säger Björn Samuelson.


För att få ned olyckorna efterlyser Björn Samuelson att eleverna på gymnasiets byggprogram och högskolor får bättre utbildning om säkerhetsfrågorna.

– Det krävs dessutom ett enklare regelverk. Det ska inte bli slappare utan tydligare och lättare att följa.

Precis som facket identifierar Sveriges Byggindustrier att byggarbetsplatser med många underentreprenörer oftare brister i säkerhet.

– Det krävs en bättre styrning när det finns underentreprenörer i flera led. En idé skulle kunna vara att koppla ID-06 till säkerheten så att man säkert vet att de som ingår i systemet har en viss nivå av arbetsmiljökunskap.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.