Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Fjärde dödsolyckan i år

Publicerad: 24 maj 2011, 11:32

Ytterligare en person svårt skadad och en svårt chockad. Bygget med 150 sysselsatta stoppades.


En man dog till följd av en olycka på en byggarbetsplats i Solna den 19 maj. Olyckan inträffade på förmiddagen i ett kontorsbygge i närheten av den plats där den nya Nationalarenan byggs.

I det blivande kontorshuset som ska bli tolv våningar högt pågick montering av prefabricerade trappelement då flera våningars trappelement rasade.

Montörer som arbetade med monteringen fick rasmassor över sig. Två personer skadade allvarligt och en blev allvarligt chockad. En av de allvarligt skadade dog senare till följd av sina skador.

Kontorshuset i Solna byggs av Peab för Fabege. Huset ska stå klart 2012 och omkring 150 personer arbetar i projektet. Efter olyckan stoppades allt arbete på bygget.

Peab valde att inte informera om olyckan på sin hemsida eller att gå ut med något pressmeddelande om den.

– Vi diskuterar att införa en policy om att informera om den här sortens händelser, säger Niclas Brantingson, informationschef på Peab.

Detta var den fjärde dödsolyckan i år inom byggbranschen, enligt Arbetsmiljöverkets siffror. Den 23 februari fick en elektriker i Uppsala ström genom kroppen och avled. Vid mark- och grundarbeten i Södermanland dog en arbetare som hade fastnat med en bergborr den 26 februari.

Den 10 maj dog en man vid bygget av Citybanan i Stockholm. Han klämdes ihjäl under en borrigg som hade vält.

Under perioden januari-maj 2010 dog sju personer till följd av olyckor inom byggbranschen i Sverige och under hela 2010 inträffade 13 dödsolyckor i branschen.

Kran välte på arenabygge
Den 9 maj välte en pålningskran och en person blev fastklämd i kranhytten vid byggandet av Stockholmsarenan. Polis och räddningstjänst var snabbt på plats och kunde efter ett tag få ut mannen ur kranhytten. Han fördes med helikopter till Karolinska Sjukhuset men klarade sig med ett sår på armen som enda fysiska skada.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.