lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Fjorton döda på byggen förra året

Publicerad: 15 januari 2020, 11:25

Avspärrningar efter en olycka vid Fortums kraftvärme­verksbygge i Stockholm 2014 då två personer miste livet.

Foto: Mattias de Frumerie

Förra året miste 14 personer livet i byggolyckor. “Vi är oroade att statistiken inte går åt rätt håll”, säger Berndt Jonsson, nationell arbetsmiljösamordnare på Sveriges Byggindustrier.

Ämnen i artikeln:

säkerhetarbetsplatsolyckorbyggolyckorfallolyckor

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Det är fackförbundstidningen Byggnadsarbetaren som som har gjort en sammanställning över antalet dödsolyckor. De fjorton förolyckade var mellan 22 och 67 år gamla, samtliga var män. En jämförelse med Byggnadsarbetarens granskningar för tidigare år visar inte på någon positiv utveckling. Sedan 2010 har antalet dödsolyckor legat mellan 5-14 per år, med 14 olyckor både 2019 och 2018.

Berndt Jonsson, nationell arbetsmiljösamordnare på Sveriges Byggindustrier, känner oro över att antalet dödsfall inte minskar.

- Det är ett stort misslyckande för branschen varje gång det sker en dödsolycka.Vi försöker göra så mycket vi kan för att utvecklingen ska vända åt rätt håll. Sett ur ett längre perspektiv har den gjort det, men vi ser ingen positiv utveckling de senaste åren, säger han.

Svårt dra långtgående slutsatser

Samtidigt påpekar han att det är svårt att dra några statistiskt säkerställda slutsatser av antalet dödsolyckor.

- Tack och lov är de så pass ovanliga att vi kan få en halvering eller fördubbling från år till år utan att det finns någon statistisk signifikans.

Att minska antalet olyckor i byggbranschen har högsta prioritet, enligt Berndt Jonsson. Säkerhet är ett av Sveriges Byggindustriers fyra fokusområden.

- Nu har branschen varit i en högkonjunktur i flera år. Det gör att det blir en extra utmaning att etablera en god säkerhetskultur, men det är något vi jobbar med på flera sätt, säger han.

Nya säkerhetsinsatser

Han nämner bland annat den nya säkerhetsparken som öppnade vid Arlanda i höstas, nya säkerhetsutbildningar kopplade till Id06, samt de rådgivare som finns tillgängliga för Sveriges Byggindustriers medlemmar.

- De kan stötta mindre företag som har svårt att ha all kompetens själva, men också bidra med experthjälp inom specifika områden till större företag, säger han.

Sveriges Byggindustrier släpper en egen rapport om olyckorna i branschen varje år. Den bygger på Arbetsmiljöverkets officiella statistik som brukar finnas tillgänglig först i maj eller juni. Rapporten från Sveriges Byggindustrier kommer sedan ett par veckor senare.

Räknar på olika sätt

Siffrorna i Sveriges Byggindustriers rapport brukar skilja sig från det som Byggnadsarbetaren presenterar i sin granskning. Det beror på att Byggnadsarbetaren räknar med olyckor som sker i samband med byggverksamhet, även om den berörda personen inte är byggnadsarbetare. Det kan till exempel handla om en chaufför som skadas i samband med att han lastar byggmaterial.

- Jag har ingen anledning att ha synpunkter på hur Byggnadsarbetaren gör sin avgränsning. Det är alldeles för många olyckor oavsett hur man räknar, säger Berndt Jonsson.

Dödsolyckor i byggbranschen 2019

61-årig man, 8 januari 2019, Helsingborg.

32-årig man, 24 januari 2019, Stenungssund.

24-årig man, 29 januari 2019, Gällivare.

67-årig man, 6 mars 2019, Karlskoga.

38-årig man, 11 maj 2019, Solna.

45-årig man, 3 juni 2019, Hyltebruk.

51-årig man, 26 juni 2019, Kungsbacka.

22-årig man, 12 juli 2019, Stockholm.

41-årig man, 31 augusti 2019, Barkarby.

56-årig man, 16 september 2019, Västerås.

55-årig man, 22 oktober 2019, Vallentuna.

67-årig man, 6 november 2019, Karlskrona.

39-årig man, 14 november 2019, Rindö.

29-årig man, 11 december 2019, Linköping.

En utförligare beskrivning av varje olycka finns hos Byggnadsarbetaren.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev