Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Fler allvarliga olyckor på svenska byggen

Publicerad: 16 maj 2014, 09:49

För tredje året i rad ökar risken att drabbas av en allvarlig arbetsolycka på svenska arbetsplatser. Flera av de mest utsatta yrkesgrupperna finns inom byggsektorn och allra mest utsatta är byggnadsträarbetare. Det visar AFA Försäkrings årliga arbetsskaderapport.


Under 2000-talets första decennium minskade risken att drabbas av en allvarlig arbetsplatsolycka i Sverige stadigt. Men 2010 vände trenden. Nu ökar risken att drabbas, men den är fortfarande låg ur ett internationellet perspektiv.

AFA Försäkrings rapport visar att risken att drabbas av ett allvarligt arbetsolycksfall var 2,5 per 1 000 sysselsatta under 2012, vilket kan jämföras med 2,3 under 2011 och 2,1 under 2010. Med allvarlig arbetsolycka avser rapporten en olycka som resulterar i fler än 30 dagars sjukskrivning eller medicinsk invaliditet. Rapporten bygger på ett omfattande underlag och är Sveriges största undersökning om allvarliga arbetsskador.

– Efter tre år av stigande skaderisk kan vi konstatera att den långsiktiga minskande trenden har brutits, säger Mikael Normark, chef för analys och försäkringsvillkor på AFA Försäkring.

Han menar att en del av ökningen kan förklaras av att det blivit enklare att anmäla, samt att anmälningsviljan ökat av andra skäl.

– Men det kan inte förklara hela ökningen av de allvarliga arbetsolycksfallen. Dessa skador är av den digniteten att de alltid borde anmälas, säger Mikael Normark.

Fallolyckor, hantering av maskiner samt hot och våld står för flest antal allvarliga arbetsplatsolyckor. Risken att drabbas är störst för byggnadsträarbetare följt av brandmän. Andra yrkesgrupper inom byggsektorn som löper hög risk att drabbas av en allvarlig arbetsplatsolycka är golvläggare, betong-, bygg- och anläggningsarbetare, samt byggnadsmålare.

– Det är helt oacceptabelt att det fortfarande sker allvarliga olycksfall på våra byggarbetsplatser. Sveriges Byggindustrier satsar nu 50 miljoner kronor på att förbättra säkerheten på arbetsplatserna. En nationell projektledare och fem regionala arbetsmiljörådgivare har anställts för att bistå medlemsföretagen med handfast hjälp, kunskap och goda råd. Vår roll är att vara ute på arbetsplatserna och hjälpa till genom att stödja och inspirera byggföretag att förstå och kunna ta sitt ansvar för säkerhetsarbetet, kommenterar Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Riskerna skiljer mycket mellan olika grupper av arbetstagare, både mellan män och kvinnor och mellan människor i olika åldrar. Risken för allvarliga arbetsplatsolyckor stiger med ålder och är dessutom ofta hög för de yngsta medarbetarna.

Män arbetar i större utsträckning än kvinnor i yrken förknippade med en hög skaderisk. Men kvinnor och män som är verksamma i samma branscher har en liknande skadebild.

Risken att drabbas av en allvarlig arbetsskada skiljer sig också mellan Sveriges län och regioner. Enligt rapporten speglar skillnaderna den svenska industri- och sysselsättningsstrukturen.

De fem farligaste yrkena för kvinnor

■ Byggnadsträarbetare 17,8
■ Byggnadsmålare 9,7
■ Pappers- och pappersmassearbetare 8,6
■ Livsmedelsarbete 8,0
■ Träindustriarbete 7,3

Jämförelsetalet anger antalet personer per 1 000 sysselsatta som drabbats av ett allvarligt arbetsolycksfall under 2012. Källa: AFA Försäkring

De fem farligaste yrkena för män

■ Byggnadsträarbetare 11,9
■ Brandpersonal 11,4
■ Golvläggare 8,7
■ Betong-, bygg- och anläggningsarbetare 7,9
■ Övrigt industriellt arbete 7,7

Jämförelsetalet anger antalet personer per 1 000 sysselsatta som drabbats av ett allvarligt arbetsolycksfall under 2012. Källa: AFA Försäkring

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.