Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Olyckor

Fler döda - men färre skadade 2007

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Att bygga hus är farligt. Byggbranschen fortfarande en av de mest olycksdrabbade, men den långsiktiga trenden visar ändå att antalet olyckor minskar.


2007 blev ett svart år när det gäller dödsolyckorna i byggbranschen. Femton byggnadsarbetare miste livet på jobbet, om man även räknar in två utländska gästarbetare.
Det är tre fler än 2006.
- Det är tragiska siffror. Vi har en nollvision när det gäller dödsolyckor och svåra olycksfall, säger Leif Wall, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.
Men att antalet dödsolyckor ökade något förra året behöver inte säga något generellt om säkerhetsarbetet i branschen.
- Det kan vara en tillfällighet, men kanske stressar man mer, både arbetare och företag, och att det leder till att man tummar på säkerheten både medvetet och omedvetet. Att strunta i säkerhetsåtgärder, till exempel koppla bort skydd för att lättare komma åt eller ta undan saker som man tycker ligger i vägen, är nog vanligare om man är stressad, säger Leif Wall.
Han tror att många företag, särskilt de mindre bolagen, slarvar med det systematiska arbetsmiljöarbete som företagen är skyldiga att göra enligt lag. Det visade sig när Byggnads gjorde en undersökning för ett par år sedan.
- Jag tror inte att något företag vill skada sina anställda, men de stora rikstäckande företagen har nog mer resurser att lägga på säkerhet, säger Leif Wall.
Björn Samuelsson, arbetsmiljöansvarig på Sveriges Byggindustrier, tror att högkonjunkturen och den hårda jakten på personal kan ha medverkat till att dödsolyckorna ökade förra året.
- När det är full fart i branschen och man tar in förhållandevis ovana människor, som kanske inte har jobbat i branschen på länge, ökar ju olycksrisken, säger Björn Samuelsson.
Han tror dock inte att man slarvar mer än tidigare. ¬
- Arbetsmiljön och säkerhetstänkandet blir ändå bättre och bättre, säger Björn Samuelsson.
Och han får stöd i statistiken. Enligt Arbetsmiljöverket ökade antalet inrapporterade olyckor i byggbranschen med 31 procent förra året. Men den siffran bär inte hela sanningen. För samtidigt visar preliminär statistik från samma myndighet att antalet arbetsplatsolyckor med personskador där den anställde varit hemma från jobbet minst en dag minskat från 3251 till 2 617 - cirka 15 procent - mellan 2006 och 2007.
- Varför antalet inrapporterade olyckor ökar samtidigt som arbetsskadorna minskar kan jag inte sätta fingret på, säger Kjell Blom, statistiker som jobbar med arbetsskadestatistik på Arbetsmiljöverket.
Bakom förvirringen ligger att olyckorna rapporteras in till olika system hos Arbetsmiljöverket. Till det ena rapporteras skador enligt Lagen om arbetsskadeförsäkring (LAF), som sedan blir till den officiella statisktiken. Det andra bygger på förordningen att alla allvarliga olyckor och tillbud omedelbart ska rapporteras in till Arbetsmiljöverket.
En tänkbar förklaring till de motstridiga uppgifterna är, enligt Kjell Blom, att även de olyckor som inte lett till frånvaro och därför inte ingår i arbetsskadestatestiken rapporterats in. Andra förklaringar kan vara att bolag som exempelvis Skanska har målet att rapportera alla olyckor.
Kjell Blom ser dock en tydlig trend mot färre olyckor där den skadade måste vara hemma från jobbet minst en dag från 2002 och framåt.
Förklaringarna till detta kan vara flera;
- Det kan bero på att arbetsmiljön blivit bättre, men också på att anmälningsbenägenheten är lägre. Varken företag eller anställda har så mycket för att anmäla. I dag finns i princip ingen ekonomisk vinning av att anmäla arbetsskada.
Arbetsmiljöverket räknar med att underrapporteringen, som de kallar det, är så hög som 50 procent.

Nomi Melin Lundgren

Redaktionssekreterare

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.