Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Fler dog i bränder under 2009

Publicerad: 5 januari 2010, 09:17

Brandskyddsföreningen berättar att antalet döda i bränder under 2009 var det högsta sedan 2003. Det är främst i bostäderna som människor skadas och dör i bränder.


Preliminära siffror från Brandskyddsföreningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar att 118 personer dött i bränder under 2009. Det är det högsta antalet sedan 2003.
Liksom tidigare år är det främst i bostäderna som människor omkommer och skadas i brand. Under 2009 omkom över 90 procent av brandoffren i bostäder.
– Under 2009 har dödstalen ökat ytterligare något från 2008 års redan höga nivå. Man ser också tydligt att det framför allt är i bostäderna som folk dör. Tyvärr har de skyddsåtgärder som finns kommit alltför få till del, säger Susanne Hessler, statistikansvarig på Brandskyddsföreningen.
– Av de omkomna var 13 personer under arton år. Detta är fler än tidigare år, under åren 2003 till 2008 omkom varje år 2–7 personer under arton år, säger Mattias Strömgren olycksutredare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Brandskyddsföreningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap framhåller vikten av att ha fungerande brandvarnare och släckredskap i hemmen.
– Det är mycket vanligt att det saknas fungerande brandvarnare vid dödsbränder, säger Susanne Hessler.
Även under 2009 var rökning den vanligaste kända orsaken till dödsbränderna. Av de omkomna var 43 personer kvinnor och 75 personer män.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.