fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Flest fall inom bygg

Publicerad: 28 april 2014, 10:37

Fallolyckor är den vanligaste allvarliga arbetsolyckan i Sverige. Både för män och kvinnor är risken att råka ut för en fallolycka högst i byggbranschen.

Ämnen i artikeln:

arbetsskadorAFA Försäkringarbetsplatsolyckorbyggolyckorfallolyckorbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Rapporten baseras på statistik ur AFA Försäkrings skadedatabas. Där ingår mer än fyra miljoner svenskar som omfattas av den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen.

Under åren 2008–2012 inträffade 17 800 allvarliga fallolyckor på svenska arbetsplatser. Hälften av dem ledde till medicinsk invaliditet. Fallolyckor förekommer i alla branscher och drabbar både arbetare och tjänstemän. 60 procent av dem som drabbats av fallolyckor under perioden var män och mest utsatta är åldersgruppen 56–64 åringar. Män i den åldersgruppen har 1,7 gånger högre risk att drabbas jämfört med män i genomsnitt, och för kvinnor är risken 2,4 gånger högre än genomsnittet.

För män är risken att drabbas högst bland arbetare inom betong- bygg- och anläggningsbranscherna, där mellan tre och fyra per tusen sysselsatta drabbas varje år. För kvinnor är risken störst inom yrkesgrupperna byggnadsmålare och betong-, bygg och anläggningsarbetare, där dock få kvinnor arbetar.

Rapporten föreslår även åtgärder för att minska antalet fallolyckor. För byggnadsträarbetare som har över fyra gånger så hög risk att råka ut för en fallolycka bör man titta på utformningen av stegar och andra arbetsplattformar, samt skapa säkra gångvägar på byggarbetsplatsen. Snickare och målare kan se över hur de står när de arbetar på höjd, och kanske överväga att använda fallskydd i fler arbetsmoment.

Andra yrkesområden där fallolyckor är vanliga är vård, skola och omsorg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev