Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Gifter i marken nära Grenfell-branden

Publicerad: 29 mars 2019, 13:30

Grenfell Tower började brinna den 14 juli 2017. Troligtvis var det cellplastisoleringen i kombination med polyetenkärnan i husets panel som ledde till brandens katastrofala utveckling.

Sommaren 2017 rasade en kraftig brand i höghuset Grenfell Tower i västra London och 72 människor omkom. Nu visar undersökningar att marken i närheten av branden innehåller stora mängder giftiga kemikalier.


Forskare från University of Central Lancashire har analyserat jord, skräp och kol i närheten av platsen där Grenfell Tower stod och funnit cancerframkallande kemikalier och andra ämnen som kan orsaka andnings- och nervproblem.

– Det finns utan tvekan bevis på förorening i marken runt tornet, vilket tydliggör behovet av en djupare analys för att beräkna riskerna som de boende utsätts för, säger professor Anna Stec till New York Times.

LÄS MER: Katastrofbranden i London – höghuset nyrenoverat

Undersökningen visade att jordprover inom hundra meter från Grenfell Tower innehöll sex kemikalier i 160 gånger högre halter än vad som normalt förekommer i stadsmiljö. I proverna hittades också material från isoleringsskum och stoppade möbler, som kan vara skadliga för nervsystemet.

Studien ger fog för den oro som de boende i närområdet har känt. Tidigare har den så kallade ”Grenfell-hostan” hos många boende avfärdats av myndigheterna och nu är frustrationen stor över att den inte tidigare har tagits på allvar.

LÄS MER: Grenfell Tower-branden kan upprepas i Sverige

Vidare tester av platsen och undersökningar av de boende ska nu utföras, men bland de boende finns en ilska att situationen inte har tagits på allvar.

”Alltför länge har det här samhället ignorerats om och om igen”, skriver aktivistgruppen Justice4Grenfell” i ett uttalande.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.