Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Halkolyckorna ökar

Publicerad: 4 mars 2013, 14:41

De senaste årens snörika vintrar ha lett till en tydlig ökning av allvarliga halkolyckor. Bostadsbyggande tillhör en av de allra farligaste sysslorna.


Visst är vi många som halkat till både en och två gånger denna vinter. För alla som jobbar utomhus är risken att skadas vid halka bra mycket större vintrar med mycket snö. Det visar en sammanställning från Arbetsmiljöverket.

– Vi ser en tydlig ökning under snörika vintrar, säger Refik Sener på Arbetsmiljöverkets presstjänst.

Vintrarna 2007-2009 var relativt milda.

2010 och 2011 var vintrarna däremot bistra och snön låg länge på många håll i landet. Det ledde till en ökning på 11 procentenheter av anmälda halkolyckor som ledde till sjukfrånvaro inom kategorin bostadsbyggande de snörika vintrarna.

Totalt under den senaste femårsperioden har 476 stycken halkolyckor på byggen rapporterats. Den hårdast drabbade yrkesgruppen sett från antalet anställda är tidningsbud. Men även byggnadsarbetare ligger illa till.

– Lägger man halka på en stressig arbetssituation ökar risken för olyckor markant, säger arbetsmiljöinspektör Gunni Ekdahl.

Det är därför viktigt, påpekar Arbetsmiljöverket, att arbetsgivare och arbetstagare tillsammans bedömer hur snö och is påverkar risken för olyckor, utöver den vanliga riskbedömningen. Den innevarande snörika vinterns siffror är ännu inte sammanställda.

Läs mer i Byggindustrin 8/2013: • Exempel på halkolyckor ur verkligheten• Tips på hur att förhindra halkolyckor på byggarbetsplatsen

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.