Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Hantering av prefabelement granskas

Publicerad: 27 januari 2009, 13:06

Tunga prefabricerade byggelement har orsakat flera allvarliga olyckor. Nu ska Arbetsmiljöverket ta reda på var det största bristerna i hanteringen finns.


I februari startar Arbetsmiljöverket ett nationellt tillsynsprojekt för att se över orsakerna till olyckorna med prefabricerade byggelement som väger över 500 kilo.

– Olyckor har skett både vid tillverkning, transport och på byggarbetsplatserna, säger Jan Swedberg, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Göteborg.

Bland annat skedde en dödsolycka i Halmstad så sent som den 20 januari i samband med avlastning av takstolar från en lastbil.

– Det finns massor av problem. Vi kommer att titta på monteringsplatser, transporter och fabrikerna där de tillverkas för att ta reda på var de största bristerna i hanteringen på de olika platserna är. Kanske finns de redan i tillverkningen, säger Jan Swedberg.

I oktober, november ska tillsynsprojektet vara klart.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.