Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Klen skarv gjorde att träbro knäcktes i Norge

Publicerad: 15 mars 2016, 14:33

En träbro över nya E6 i Norge knäcktes när en lastbil körde på den i mitten februari. Orsaken var ett konstruktionsfel vid projekteringen.

Foto: Statens Vegvesen

En träbro över E6 norska Gudbrandsdalen rasade i mitten på februari när en timmerbil körde över den. Orsaken till raset ska vara ett konstruktionsfel, skriver Statens Vegvesen.


Den rasade limträbron, som monterades i höstas, gick över nya E6. Den skulle tåla vikter på upp till 65 ton men ett beräkningsfel vid projekteringen gjorde att den inte klarade mer än 20 tons belastning, enligt Statens Vegvesen på sin hemsida.

Den 45 meter långa bron var så lång att limträbalkarna måste skarvas. En av dessa skarvar blev på grund av beräkningsfelet underdimensionerade, enligt uppgifter i Aftenposten.

Lastbilschauffören som körde den 31 ton tunga timmerbilen överlevde raset, men fick ryggskador.

Företaget Reinertsen har projekterat bron och ett par räknefel i projekteringen ledde alltså till broraset. Beräkningarna hade kontrollerats internt hos Reinertsen och bron var godkänd av Statens Vegvesen. Ändå gick det fel.

– Beräkningarna för den här bron omfattar 400 nästan A4 sidor. Det vara fel på ett par rader i underlaget, men de upptäcktes tyvärr inte, säger Øyvind Moshagen, projektledare på Statens Vegvesen region öst, till vg.no.

På en presskonferens om olyckan sa Reinertsens styrelseordförande Erik Reinertsen följande till tidningen:

– Reinertsen har gjort ett allvarligt projekteringsfel. Vår internkontroll fångade inte upp felet. Tredjepartskontrollen på Vegdirektoratet fångade inte upp felet.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.