Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Konstruktionsfel bakom raset i Kista?

Publicerad: 18 juli 2008, 13:37

På fredagen framkom det nya uppgifter i media att byggraset i tisdags där en byggnadsarbetare dödades och två personer fick mycket allvarliga skador kan ha berott på felaktig byggplanering.


Enligt uppgifter från TT och publicerade i bland annat Expressen, har de ursprungliga konstruktionsritningarna ändrats under byggets gång. Bärande balkar ska ha gjorts svagare.

”Vi misstänker att det är ett konstruktionsfel i bygget. En konstruktör ska titta på det, säger åklagare Solveig Sörlien som utsetts till förundersökningsledare.


Enligt Arbetsmiljöverket ändrades ritningarna under byggprocessen så att bärande balkar gjordes smalare och svagare. Verket misstänker att de svagare balkarna kan ha orsakat raset.”


”Om det är så, så är det väldigt oroväckande. Man undrar vad som hade hänt om man fortsatt att bygga och byggt på ett par våningar till och att det rasat sedan, med massor med folk”, säger arbetsmiljöinspektören Tommy Lundin till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Enligt trafikkontoret i Stockholm saknade Kista galleria tillstånd för att bygga över den väg där olyckan inträffade.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News