Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Krafttag mot schaktolyckor

Publicerad: 20 januari 2012, 08:18

Utbildning och ändrade attityder ska minska tillbud och olyckor vid markarbeten.


Olyckor och tillbud vid schaktarbetet är skrämmande vanliga. Nu drar Entreprenörsskolan, Sveriges Byggindustrier igång en stor satsning på utbildning tillsammans med fyra stora anläggningsbyggare.

– Vi hör ständigt om tillbud och olyckor vid schaktarbeten, dessutom finns det säkert stora mörkertal. Det är hög tid att se till att alla som arbetar med mark- och schaktarbeten får bra utbildning, säger Peter Nilsson på Entreprenörsskolan på Sveriges Byggindustrier.

Ett exempel: I oktober 2009 dog en byggnadsarbetare vid schaktningsarbeten i Västervik. Hans arbetskamrat hade precis gått upp ur gropen och undvek att få massorna över sig.

Utbildningen heter Schaktansvarig – säker schakt. Initiativet kommer från Skanska, NCC, Peab och Svevia.

Det är ett stort projekt som nu drar igång, målgruppen är primärt 4 000–5 000 schaktansvariga. I ett senare skede är det meningen att alla som arbetar med gräv och schakt ska kunna ta del av kursen. Då rör det sig uppskattningsvis om närmare 10 000 personer.

Under våren 2012 ska tåget vara i rullning, runt om i landet ordnar Entreprenörsskolan på BI endagskurser.

Den som går kursen ska få mer kunskap om:
• Att identifiera eventuella brister i det geotekniska underlaget och hur man hanterar dem.
• Risker med olika typer av jordarter.
• Säkra arbetssätt med den utrustning och de kontroller som krävs.
• Praktisk tillämpning av kunskaperna. I kursen ingår att man ska planera några typiska arbeten.

Efter genomförd kurs och avklarat kunskapsprov utfärdar Rådet för byggkompetens – RBK, intyg.

Föreskrifterna säger att den som utför ett schaktningsarbeten ska vara en ”kompetent person”. Men det finns ingen klar definition av vad som avses med kompetent.

– Det kan vara någon som har gjort ett jobb med grävmaskin lika gärna som en utbildad geotekniker från Chalmers eller KTH, tolkningsutrymmet är stort, säger Peter Nilsson.

Han säger att många underskattar farorna. Därför ska kursen också bidra till en attitydförändring.

– Det är lätt att tänka att ”det är ingen fara om jag får lite grus över mig”. Men jord väger uppemot 2 ton per kubikmeter och riskerna är ofta stora.

När de fyra stora anläggningsbyggarna utbildar sina anställda gör de det med målet att andra entreprenörer ska hänga på.

– I förlängningen ska detta sprida sig så att både de som ansvarar och andra som deltar i gräv- och schaktarbeten ska delta i utbildningen. Målet är att branschen ska ha en ny praxis våren 2014.

NY PRAXIS SKA SKAPAS
Skanska, NCC, Peab och Svevia har tagit initiativet till kursen Schaktansvarig – säker schakt. Det blir en endagskurs och flera tusen personer inom byggbranschen väntas delta. Kursen ordnas av Entreprenörsskolan på Sveriges Byggindustrier. I förlängningen ska en ny branschpraxis utvecklas.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev