Få hela storyn
Starta din prenumeration
Olyckor
Publicerad: 3 december 2013, 09:03
Branden i ett modulbyggt flerbostadshus i Luleå fick ett snabbt förlopp för att eld och heta brandgaser spreds uppåt och antände vinden.
I den utredning av brandförloppet som brandingenjören Christer Björkman gjort åt avdelningen för brandförsvar och säkerhet i Umeå kommun, visas att en kraftig vindsbrand kan orsaka så omfattande skador på denna typ av byggnad att den måste rivas.
Samtidigt visar utredningen att byggnaden kan antas uppfylla Boverkets brandskyddskrav. Christer Björkman anser därför att Räddningstjänstens metoder att släcka vindsbränder måste utvecklas och att sätten att konstruera byggnader måste anpassas så att de samverkar med räddningstjänstens metoder och taktiska inriktning.
Brandutredningen visar att brandspridningen till vinden sannolikt orsakades av otätheter i ventilationskanalens brandisolering. Ett olämpligt material i utrymmet mellan lägenhetsmodulerna och ytterväggen av tegel bidrog till brandspridningen nedåt i byggnaden.
Byggnaden uppfördes 2011 och projekterades enligt Boverkets byggregler, BBR 17. Byggnaden bestod av sammanfogade element på 24 kvadratmeter med en stomme av trä. Elementen ställdes på varandra och sammanfogades. Därefter monterades korridorer, takkonstruktionen och ytterfasaden av tegel.
Branden startade vid tvåtiden på natten den 31 augusti i en oljefylld kastrull. Elden var släckt när räddningstjänsten anlände. Några minuter efter framkomsten konstaterades dock att det brann på taket och vinden ovanför lägenheten.
Staffan Åkerlund