Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

”Man oroar sig över att inte ha gjort allt rätt.”

Publicerad: 5 september 2019, 04:31

David Gustavsson, platschef på Skanska, vid bygget av Lyckeskolan i Kinna. Han har varit med om att en kollega skadades allvarligt under arbetet.

Foto: Maja Kristin Nylander

Den 26 april 2019 fick platschefen David Gustafsson höra rop på bygget som ingen vill höra. En grävmaskinist på hans bygge hade blivit träffad av toppen av en belysningsstolpe och fallit avsvimmad till marken.


– När jag sprang mot olycksplatsen såg jag bara att det låg en livlös man på marken och visste inte om han levde. Man hinner tänka många tankar i en sådan situation, säger han.

Lyckeskolan i Kinna byggs på en gammal fotbollsplan med 12 meter höga belysningsstolpar som måste tas bort innan bygget börjar. Den första stolpen togs bort dagen efter att första spadtaget tagits med pompa och ståt. -Enligt arbetsberedningen skulle man arbeta med en grävmaskin och en lastbilskran. Stolpen fästes i lastbils-kranen medan grävmaskinisten grävde upp den. Men när grävmaskinisten gick ut och kopplade loss kranen från stolpen hände något man inte räknat med. Betongklumpen som höll fast stolpen kasade tillbaka ner i gropen och stolpen gjorde en rekyl och slog grävmaskinisten i ansiktet underifrån.

– Ingen såg exakt vad som hände, men en armatur högst i toppen är sned, så vi tror att det kan ha varit den som träffade honom, säger David Gustavsson.

Säkerhet är en lagfråga mer än en jagfråga, enligt David Gustavsson.

Foto: Maja Kristin Nylander

När David sprang mot platsen tänkte han på hur han skulle agera, och om han skulle klara av att agera rätt. Till sin hjälp hade han den checklista som Skanska tagit fram för olyckor och som finns uppsatt i projektet.

– Vi lyckades väcka grävmaskinisten, han var groggy men vid medvetande och kunde säga vad han hette och röra alla kroppsdelar. Men han hade ont i handen och sår på kinden.

Ambulans kunde tillkallas snabbt och grävmaskinisten åkte till sjukhuset.

– Vår checklista sa att man skulle skicka med någon dit, så hans chef kom och följde med, säger David Gustavsson.

Helgen efter olyckan blev tuff för David.

– Jag mådde inte alls bra innan jag fått besked om hur det gått och om han skulle repa sig. I det läget hann jag inte tänka på ansvarsbiten, jag ville bara att han skulle klara sig.

Punkt sex på checklistan – att kontakta krisjouren – var till bra stöd.

– En kille från krisjouren ringde mig varje dag under helgen och in på nästa vecka, för att se till att jag hade det bra. Det var skönt att ha någon att prata med, säger han.

Nya rutiner efter olyckan

Byggrutinerna har efter olyckan uppdaterats, och man gräver nu alltid igen gropen innan man kopplar av stolpen från kranen när nya stolpar flyttas.

David älskar att vara platschef, han gillar att jobba med både människor och maskiner. Att vara ansvarig för säkerheten på en arbetsplats är dock pressande ibland.

– Det är klart att man oroar sig över att man inte ska ha gjort allt rätt vid en sådan här händelse, att man har alla papper i ordning och att alla individer ska ha tagit säkerhetsrutinerna på allvar. Men man får ha bra kollegor som stöttar en. Jag är ju ytterst ansvarig, men alla medarbetare måste hjälpa till. Säkerhet är en lagfråga mer än en jagfråga, säger han.

Att ha tydliga direktiv uppifrån ledningsnivå att säkerhet får kosta pengar är dock en förutsättning, tycker han.

– Vi jobbar säkert eller inte alls. Det är skönt att ha i ryggen när man ska ta ett beslut och vill välja det absolut säkraste alternativet, säger David Gustavsson.

Kollegan mår bättre i dag och kommer att bli helt återställd, något som glädjer David mycket. David har kommit över det första krisskedet men tänker ibland på hur det hade kunnat gå.

– Jag har inte släppt händelsen helt, och kommer kanske aldrig att göra det. Men det innebär också att jag kommer att jobba ännu hårdare med säkerhetsfrågan i framtiden, säger han.

Vill du veta mer?

I Byggindustrins juninummer 2019 finns mer matnyttigt om arbetsmiljö och hälsa:

■ Stressfaktorer på byggarbetsplatsen.
■ Vanligaste anledningarna till arbetsolyckor inom bygg.
■ Vanligaste anledningarna till arbetssjukdomar inom bygg.
■ Antalet olyckor inom branschen.
■ Kajsa Hessel: ”Alla måste vara med i säkerhetsarbetet."
■ Här använder Skanska och Riksbyggen vänskap som medel mot olyckor.

Du som är prenumerant hittar Byggindustrins majnummer här.

Vill du bli prenumerant? Tecka en prenumeration här.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.