Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Olyckor

Missbedömning förvärrade katastrofen

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund
Dammarna i New Orleans har de senaste decennierna sjunkit flera meter. Dessutom sjunker staden tre centimeter per år på grund av oljeutvinning och pumpning efter dricksvatten och ligger i dag mellan tre till sex meter under havsbotten. Dessa faktorer, plus ett kraftigt eftersatt underhåll av dammarna så dessa brast, orsakade de svåra skadorna efter stormen.

-Ett skyddssystem, liknande det som finns i London eller Nederländerna, skulle kunna skydda även New Orleans. Men en uppgradering av de befintliga flodvallarna skulle kosta runt 100 miljarder kronor, en kostnad politikerna inte velat ta. Att skydda New Orleans från översvämningar har haft låg prioritet på bekostnad av kriget i Irak, säger geoteknikern Rainer Massarsch, Geoconsult.

-Tyvärr lades fokus på stormen och inte på stormvågen och dess konsekvenser  missbedömdes, säger han.

Stormvågen höjde vattenståndet i Lake Pontchartrin med mer än tre meter. Detta innebar att dammarna belastades till bristningsgränsen. Dessa var dimensionerade för att klara en stormmagnitud på 3. I verkligheten blev den stormvåg som byggdes upp i Mexikanska golfen betydligt kraftigare med magnituden 5.

En annan orsak till stormens svåra efterverkningar är att de stora träskområdena runt staden gradvis har bebyggts och att stora områden vallats in. Detta har gjort att vattenmassorna inte kunde ledas bort.

New Orleans är inte ensam om att ha problem med översvämningar. Många länder har löst problemet fast på olika sätt. I London byggdes Themse Storm Barrier för cirka tio år sedan. I Nederländerna finns Schelde Storm Surge Barrier, som uppfördes efter översvämningarna 1953. I Venedig pågår projektering liksom i S:t Petersburg.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.