Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Myndighet ställer krankrav på Peab

Publicerad: 7 december 2018, 11:48

Arbetsmiljöverket vill att Peab ska göra mer för att undvika olyckor med byggkranar på en arbetsplats i Göteborg.

En av Peabs arbetsplatser i Göteborg ska minska kollisionsrisken för byggkranar. Det kräver Arbetsmiljöverket efter ett tillbud där en kran svängde in i en annan.


Det var i början på september som ett tillbud inträffade på Peabs byggarbetsplats på projektet Platinan i centrala Göteborg. En kran svängde in i enannan krans vajer. Efter en inspektion av Arbetsmiljöverket senare under hösten stod det klart att det fanns tre kranar inom Peabs arbetsområde och även externa kranar utanför som Peab skulle kunna komma i kontakt med. Enligt Peabs egen riskbedömning skulle det vara tillräckligt att kranförarrna hade radiokontakt med varandra för att undvika kollisioner.

Arbetsmiljöverket menar dock i ett beslut att det inte är rätt att lägga hela ansvaret på kranförarna med tanke på att det har varit flera "väldigt allvarliga" tillbud i Västsverige de senaste två åren. Det finns tekniska lösningar, som sektorbrytare eller varning, för att undvika kollisioner och detta kräver myndigheten nu att Peab ska använda.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.