Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

NCC bygger hönsstallar

Publicerad: 22 augusti 2009, 15:27

För lite drygt ett år sedan brann Magnus Bertilsons gård ner till grunden. Fyra år tidigare byggde NCC om en av hönsstallarna och när det nu ska byggas nytt efter branden ska NCC göra jobbet.


Natten till den 29 juli förra året började spannmålstorken på Asketorps gård att brinna.  Branden spred sig sedan till alla ekonomibyggnaderna, maskinhallar,  hela äggproduktionen med plats för 10 000 värphöns samt packeri och gårdsbutik. Ingen blev skadad men Magnus Bertilson förlorade hela produktionen.
När brandkåren kom till platsen var branden fortfarande lokaliserad till spannmålstorken och de trodde att de skulle kunna hålla branden lokaliserad till torken. Men plötsligt blev branden överhettad och brandkåren kunde inte hålla den längre.
– Det brann så kraftigt att branden hoppade tolv meter från torken till hönsstallarna, säger Magnus Bertilson till Jordbruksaktuellt.

Första veckan efter branden började saneringsarbetet och Magnus började diskutera med försäkringsbolaget om hur han skulle gå tillväga vid uppbyggnaden. Nya hönsstallar på 1 530 kvadratmeter, ny byggnad för packeriet på 600 kvadratmeter samt nya maskinhallar och spannmålstork på tillsammans 1 200 kvadratmeter skulle uppföras.

Fyra år tidigare hade Magnus Bertilson byggt om en av hönsstallarna. NCC gjorde då jobbet. Eftersom Magnus nu ville komma snabbt igång med arbetet ville han inte gå ut med en upphandling.
Magnus Bertilson tog kontakt med NCC igen och tillsammans kom de överens om ett partnering-upplägg. Försäkringsbolaget nappade på upplägget.

Positivt för Magnus var också att de snabbt kunde komma igång med arbetet.
Han tar också ett annat exempel med schaktmassor.
– NCC hade några andra byggen i Skövde på gång samtidigt och då fanns det möjlighet att flytta schaktmassor därifrån till Asketorp och tvärt om, säger han.

Mikael Nykvist, affärschef på NCC i Skaraborg, menar att den här typen av upplägg med partnering är bra när det gäller komplexa byggen som på Asketorp, uppger Jordbruksaktuellt.
– Eftersom NCC oftast jobbar med större byggen är det ganska vanligt att vi använder ett partnering upplägg och det brukar fungera bra för alla parter, säger han till tidningen.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.