Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

NCC sätter stopp för enkelstegar

Publicerad: 21 oktober 2014, 06:02

NCC:s anställda har snart klättrat på sin sista enkelstege. Även de gamla arbetsbockarna ska bort. "Vi har väldigt många sjukskrivningsdagar relaterade till fall från stegar och bockar", säger Erika Werdler Skoglund, arbetsmiljösamordnare på NCC.

Ämnen i artikeln:

NCCsäkerhet

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Många olyckor med anliggande stegar inträffar då stegen tippar eller glider i sidled. Olyckor från arbetsbockar beror ofta på att man missar ett steg eller sätter ner foten på fel sida där det saknas steg. Därför skärper nu NCC kraven på hur dessa får användas. Sedan i maj i år krävs ett särskilt stegtillstånd för den som vill använda sig av en anliggande enkelstege på företagets samtliga arbetsplatser. Det gäller även underentreprenörerna. En anliggande stege (enkelstege lutad mot till exempel en vägg) får bara användas då det inte går att hitta en säkrare produkt. Målet är att få de anställda att tänka till först och helst hitta en bättre metod, berättar Erika Werdler Skoglund, arbetsmiljösamordnare på NCC.

– Det ska helt enkelt inte vara den snabba och enkla vägen att använda anliggande stegar. För undantagsfall, då ett arbetsmoment inte går att utföra utan en anliggande stege, ska först en arbets­beredning tas fram och tillstånd ges från arbetsledningen. Stegen ska sedan lämnas tillbaka när arbetet är klart, säger hon.

Från och med januari 2015 skärps kraven ytterligare. Då ska alla stegar och arbetsbockar som används uppfylla byggbranschens krav på ”Bra arbetsmiljöval”.  Det är en kravspecifikation för godkända produkter som branschens RS-grupp bestående av Veidekke, Skanska, NCC, Peab, JM och Svevia ställt sig bakom.

– Vi förordar i stället att det används liftar, ställningar och arbetsplattformar. Det är bara okej att använda en tvåstegsbock om det finns steg på båda sidorna, säger Erika Werdler Skoglund.

På Skanska har man haft förbud mot stegar och arbetsbockar i flera år redan.

– Vi har även infört ett arbetssätt som är kopplat till produkterna. Det går inte att bara tala om produkten och inte om arbetssättet, säger Håkan Skotte, arbetsmiljöingenjör på Skanska.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev