Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

NCC stoppar arbetet för säkerhetens skull

Publicerad: 2 september 2020, 14:07

Sedan tio år tillbaka stoppar NCC arbetet den första onsdagen i september för att fokusera på säkerheten . Foto: NCC

På onsdagen uppmärksammade NCC sin Awareness Day för tionde året i rad. Sedan starten 2011 är resultatet av ett tydligt fokus på säkerhetsfrågorna att de riktigt allvarliga olyckorna i företaget minskar.

Ämnen i artikeln:

säkerhet

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


I dag uppmärksammar NCC sin Awareness Day för tionde året i rad. Sedan starten 2011 är resultatet av ett tydligt fokus på säkerhetsfrågorna att de riktigt allvarliga olyckorna i företaget minskar.

Läs även: Peabs nya säkerhetsåtgärd – sms till samtliga anställda

Första onsdagen i september stannar arbetet på NCC, både på kontoren och ute på projektarbetsplatserna, för att reflektera kring den kanske viktigaste frågan av alla – säkerheten.

– Det är en otrolig styrka när hela företaget stannar upp för att reflektera kring vad vi gör och hur vi kan göra för att förbättra säkerhetsarbetet, säger Lars-Gunnar Larsson, Head of Health and Safety på NCC.

Starkt signalvärde att ledningen deltar

I vanliga fall på Awareness Day stannar arbetet prick kl. 9 på företagets arbetsplatser i hela Norden, men i år har man Corona-anpassat arbetet och har spritt ut de olika säkerhetsworkshoparna över dagen. 

– Där går vi igenom säkerhetsmaterial och deltagarna får sedan välja mellan tre olika övningar att jobba med i grupperna, säger Lars-Gunnar Larsson.

Awareness Day omfattar även NCC:s styrelse och koncernledningen som kommer att vara ute på olika arbetsplatser under dagen.

– Det har ett väldigt starkt signalvärde att de också deltar, säger Lars-Gunnar Larsson.

Temat för årets Awareness Day är ”Säkert beteende” med fokus på rutiner och verktyg som stödjer en hälsosam och god arbetsmiljö. Exempel på grupparbeten som företagets anställda får välja mellan är bland annat: att ge och ta feedback eller att öva i företagets verktyg Time Out, som innebär att alla som arbetar på NCC har mandat att stoppa arbetet om det är något som han eller hon upplever som osäkert eller som inte känns bra. Det gäller faktiskt också den psykosociala arbetsmiljön.

– Det är en stor styrka att alla har det här mandatet, ute på projekten och inne på kontoren, säger Lars-Gunnar Larsson.

Läs även: NCC stämmer Oslo kommun

Den tredje övningen att välja mellan under årets Awareness Day heter Daily Safety Briefing och riktar sig i första hand till de som arbetar ute i projekten. Det är en metod för team och arbetsgrupper i projekten för att gå igenom alla moment inför dagen för att vara säker på att man har säkrat upp alla arbetsmoment.

Ute i projekten försöker vi involvera även underentreprenörer och beställare i det här arbetssättet i den mån det går

– Vi har jobbat på det sättet i cirka 1,5 halvt år med gott resultat. Ute i projekten försöker vi involvera även underentreprenörer och beställare i det här arbetssättet i den mån det går, säger Lars-Gunnar Larsson.

Positiv trend

När NCC summerar vad som hänt sedan Awareness Day introducerades 2011 ser de en klar trend att det inträffar allt färre allvarliga olyckor på NCC. Lars-Gunnar Larsson tror att det beror en kombination av tydliga rutiner, rapportering och uppföljning samt verktyg som Time Out och daglig säkerhetsgenomgång men också att medarbetare ges större eget ansvar för arbetsmiljön på den egna arbetsplatsen. 

– Fram till 2015 hade vi en väldigt positiv trend med minskande olyckor. Därefter har det gått lite trögare även om trenden fortfarande är positiv, säger Lars-Gunnar Larsson.

Han tror att förklaringen till de senaste årens tröghet är dels att ju längre ner man har pressat antalet olyckor, ju svårare blir det att pressa ner dem ytterligare, men också på att branschen har varit inne i en produktionsboom. Åren 2017/18 var det väldigt hårt tryck i branschen.

Det indikerar att hårt arbetet kring de här frågorna ger resultat, både vad gäller beteende och incidenter, och det arbetet ska vi fortsätta med

– Med fler projekt och många nya människor så ökar riskerna, men nu fortsätter vi att ”tugga” oss neråt. Vi har systematiskt byggt en stark säkerhetskultur där varje dag inleds med en säkerhetsgenomgång, vi har tydliga regler för skyddsutrustning och inte minst har vi gett våra medarbetare eget ansvar att säga stopp och avbryta arbetet om de upplever en osäker situation, säger Lars-Gunnar Larsson.

Det som är positivt är att de riktigt allvarliga olyckorna har minskat de allvarliga incidenterna har minskat de senast åren

– Det indikerar att hårt arbetet kring de här frågorna ger resultat, både vad gäller beteende och incidenter, och det arbetet ska vi fortsätta med, säger Lars-Gunnar Larsson.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev