Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

NCC vill att olyckstalen bland UE går ner

Publicerad: 22 februari 2019, 05:47

Hannu Tuukkala, vd Strängbetong, Mats Bjelkevik, vd Indoor Energy, Jenny Wassvik, produktionschef, NCC, Jürgen Peters, avdelningschef Rivners, Mattias Lafvas, arbetsmiljöingenjör, NCC, Kalle Johansson, KMA, NCC och Fredrik Ifwer, vd Ohmegi.

Foto: Anders Siljevall

Olyckstrenden går nedåt för NCC:s egen personal i avdelningarna Hus och Bostad Stockholm, Building Sverige, men bland underentreprenörerna ökar istället olyckorna. Nyligen samlade bolaget sina största underentreprenörer för att diskutera säkerhet och hur utvecklingen kan vändas.


Byggbranschen har arbetat hårt med arbetsmiljö och säkerhet och mycket har hänt under de senaste åren, bland annat när det gäller rutiner och personlig skyddsutrustning. Ändå har NCC:s byggverksamhet i Stockholm märkt att olyckorna ökar bland bolagets samarbetspartners.

– Det har skett ett hårt arbete ute på projekten, men vi ser trots allt en ökning av allvarliga tillbud och olyckor hos våra samarbetspartners, berättade Jenny Wassvik, produktionschef på NCC Building Sverige, när NCC bjöd in sina största underentreprenörer i Storstockholm för dialog.

Totalt var 63 företag representerade under dagen.

Platschefer såg brister

Medan olyckor med frånvaro har minskat med 27 procent hos NCC:s egen personal i avdelningarna Hus och Bostad Stockholm har de hos underentreprenörerna som arbetar för samma avdelningar ökat med 65 procent. Det märks också en skillnad i användningen av rätt skyddsutrustning på arbetsplatserna.

– I december lät vi platscheferna gå ut och kontrollera efterlevnaden av våra krav på skyddsutrustning. Vi såg brister också hos våra egna, men i större utsträckning saknade underentreprenörerna skyddsglasögon eller fastspänd hakrem till hjälmen, säger Jenny Wassvik.

Under dagen berättade NCC om allt från rutiner till arbetsmiljörapportering. Men även att det råder nolltolerans mot alkohol och droger på arbetsplatsen samt vilket arbetsmiljöansvar som respektive aktör har i en entreprenad.

Kultur är nyckeln

När Byggindustrin pratar med några av deltagarna på mötet står det klart att säkerhetskulturen är nyckelordet för att få bukt med olyckorna.

Mats Bjelkevik, vd för Indoor Energy, tror att stressen på jobbet är en branschomfattande fråga.

– Folk mår dåligt och jag tror att det handlar om gränssättning och kultur. Vi har en terapeut som våra anställda får gå hos för att prata och då handlar det oftast om att lära sig sätta gränser, säger han.

Jenny Wassvik på NCC påpekar att arbetsmiljön behöver vara med redan från planeringsstadiet.

– Många gånger tar de inledande skedena med projektering och beslutsfattande lång tid, men utnyttjar vi den tiden till att planera god arbetsmiljö lika noggrant?

Krav från NCC välkomna

Hannu Tuukkala, vd för Strängbetong, drar paralleller till Finland. Tidigare var han vd för ett finskt bolag.

– Det är bra att prata om säkerhetsfrågor. När det kommer till arbetsmiljö finns det inga företagshemligheter. I Finland ville man inte prata om problemen som fanns, säger han och menar vidare att det är bra att NCC ställer tuffa krav.

– Det är lättare för oss att driva förändring om vi kan förklara att kunden kräver det, säger Hannu Tuukkala.

Underentreprenörerna märker alla en förändring av machokulturen som tidigare var dominerande. Jürgen Peters, avdelningschef på Rivners, tror att den snart kommer att försvinna.

– Vi har problem med kulturkrockar idag, men vi är på god väg, även om det inte kommer att ske på en dag, säger han.

Fler träffar kommer

Rivners är en stor underentreprenör på rivningssidan för NCC. Jenny Wassvik berättar att de har lyft arbetsmiljöproblem som NCC inte själva har tänkt på.

– Vi är proffs på olika saker och kommunikationen mellan oss behöver bli bättre för att det ska ske förändring, säger hon.

NCC har tidigare genomfört en liknande träff för underentreprenörerna i Malmö. Det är troligt att det blir fler tillfällen även i Stockholm.

– Vi ville känna av hur vårt initiativ togs emot och jag tror att alla deltagare håller med om att arbetsmiljön är viktig och något vi kan samverka kring, säger Jenny Wassvik.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.