Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Nollvision för dödsolyckor vid vägarbeten

Publicerad: 12 mars 2013, 12:44

I en särskild satsning ska Trafikverket och Sveriges Byggindustrier jobba för att dödsolyckorna ute på arbetsplatser på vägar och spår ska ner till noll. Även om olyckorna har minskat de senaste åren är det inte tillräckligt, anser Gunnar Malm, Trafikverkets generaldirektör, och Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, BI.


De tre senaste åren har antalet omkomna minskat ute på arbetsplatser vid vägar och spår. Fem personer omkom 2010, fyra personer omkom 2011 och en person omkom 2012. Trafikverket och Sveriges Byggindustrier kommer att  fortsätta arbetet med att få ner dödsolyckorna till noll.

Satsningen innebär att alla som arbetar på väg och järnväg ska få särskild kunskap om de risker som finns på dessa arbetsplatser. Från att ha haft detaljkrav på innehåll i utbildningar kommer Trafikverket att ha krav på kompetens. Hur man skaffar sig den kompetensen är dock valfritt, men dessa krav ska kunna kontrolleras. Man ska även kunna inhämta kunskapen genom praktiskt arbete.

Trafikverket inrättar ett säkerhetsår 2013-2014 med många insatser med fokus på säkerhet och anpassade utbildningar för chefer, ledningsgrupper och nyckelfunktioner. Sveriges Byggindustrier svarar upp med en satsning om 50 miljoner kronor för att stötta sina medlemsföretag med utbildning, verktyg och rådgivning.

Sveriges Byggindustrier har tillsammans med flera fackförbund, andra arbetsgivarorganisationer och Trafikverket inrättat ett så kallat branschråd för att öka säkerhetsmedvetandet vid bygge och underhåll av infrastruktur. Branschrådet arbetar med att öka kompetensen och förbättra attityderna kring säkerheten. Man vill att alla aktörer tar sitt ansvar; beställare, entreprenörer, konsulter, leverantörer, arbetsgivare, arbetstagare, chefer, medarbetare. Företag som genomför uppdrag ska inte kunna skaffa sig konkurrensfördelar genom bristande arbetsmiljö. Trafikverket och Sveriges Byggindustrier vill därför att Arbetsmiljöverket gör tillräckligt många inspektioner för att stävja oseriös verksamhet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.