Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Nya regler ska minska olyckor vid byggställning

Publicerad: 24 januari 2014, 10:30

Arbetsmiljöverket har tagit fram nya föreskrifter för arbeten vid byggnadsställningar som börjar gälla från den 1 juli 2014. De nya reglerna omfattar även ställningar som används som skydd mot fall vid takarbete för dem som uppför väderskydd.


– Vi har förtydligat reglerna och anpassat dem efter nya omständigheter i branschen. Det är nödvändigt för att får ner olyckstalen inom en redan skadedrabbad bransch, säger Åke Norelius, Arbetsmiljöverkets projektledare för föreskriftsarbetet.

De senaste tio åren har mellan 170 och 200 personer anmält skador årligen vid montering av eller vid arbete med byggnadsställningar.

Tre av fyra olyckor med ställningar sker vid byggen. Det vanligaste är att arbetstagaren faller från byggnadsställningen, mest på grund av bristfälliga fallskydd. Det näst vanligaste är att ställningen eller dess delar rasar, ofta på grund av dålig förankring och utformning. Det är även vanligt att skada sig genom att snubbla eller halka på ställningen.

För att skydda arbetstagare och byggnader mot väder och vind har det blivit vanligare att använda väderskydd. Byggnadsställningar och väderskydd monteras ihop men är ofta byggda av två separata företag. Enligt Arbetsmiljöverket kan det skapas stora risker om den ena saknar kunskap om den andras konstruktion. Därför gäller de nya föreskrifterna ställer även särskilda krav på väderskydd, som tidigare inte fanns.

– Föreskrifterna innebär att man måste ta hänsyn till de laster som beror på att de båda konstruktionerna sitter ihop. Det krävs beräkningar för konstruktionerna som om de vore en och samma enhet, säger Åke Norelius.

En annan nyhet är att det inte längre ska gå att hyra ut ställningar som aldrig granskats i en typkontroll.

– Man ska inte längre kunna konkurrera med en sämre arbetsmiljö, säger Åke Norelius.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.