Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Ökat antal dödsolyckor ska analyseras

Publicerad: 20 juni 2019, 10:55

Hittills i år har 24 personer avlidit på jobbet inom samtliga branscher, skriver regeringen. (Fotot har ingen koppling till olycksdrabbad arbetsplats)

Dödsolyckor i det svenska arbetslivet har ökat, uppger regeringen. De ger därför Arbetsmiljöverket i uppdrag att göra en analys av vad som föregick de dödsolyckor som skedde 2018 och första halvåret 2019.


Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverket

I analysarbetet ska särskilt fokus läggas på de mest olycksdrabbade branscherna. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast i samband med årsredovisningen för 2019, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Hittills i år har 24 personer avlidit på jobbet inom samtliga branscher, skriver regeringen. Utöver de 24 personerna har det även inträffat 5 dödsolyckor i arbetet där de förolyckade inte är förvärvsarbetande. Det rör till exempel värnpliktiga och anställda i utländska företag som är verksamma i Sverige men registrerade i andra länder.

Även Statskontoret får ett nytt uppdrag. Sedan januari 2016 har regeringen en arbetsmiljöstrategi som bland annat innehåller en nollvision mot dödsolyckor. Statskontoret arbetar redan med att utvärdera arbetsmiljöstrategin för 2016–2020 och resultatet ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.

I det nya tilläggsuppdraget ska Statskontoret även lämna rekommendationer på hur en ny arbetsmiljöstrategi kan utformas och fungera som ett effektivt styrmedel som främjar ett ändamålsenligt och långsiktigt arbete med arbetsmiljöpolitiken. Uppdraget ska redovisas för regeringen senast den 14 februari 2020.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverket

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.