Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Praktikant föll genom hål – Peab straffas

Publicerad: 20 juni 2018, 14:28

Foto: Peab

Åklagarmyndigheten har utfärdat ett strafföreläggande mot Peab efter en arbetsplatsolycka i Växjö som inträffade 2016. En praktikant föll genom ett hål i golvet på arbetsplatsen och punkterade ena lungan. Peab ska nu betala en företagsbot på 200 000 kronor.


Det var den 30 augusti 2016 som en praktikant skadades Peabs byggarbetsplats på Erik Nordbergs väg i Växjö. Praktikanten trillade 3,5 meter ner genom ett upptaget hål i golvet. Fallet ledde till att denne punkterade ena lungan och fick långvarig smärta i ryggen.

Nu har Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål hos Nationella åklagaravdelningen beslutat att Peab ska betala en företagsbot på 200 000 kronor för brott mot arbetsmiljölagen, då man anser att skyddsåtgärderna på arbetsplatsen inte har varit tillräckliga.

"Skyddsansvarig hos Peab Sverige AB har av har av oaktsamhet åsidosatt vad som enligt arbetsmiljölagen (1977:1160) har ålegat honom till förebyggande av olycksfall och av oaktsamhet orsakat målsägandens skada. Det läggs den skyddsansvarige till last att han inte sett till att skyddsåtgärder vidtogs till skydd mot fall, såsom att förbjuda tillträde till riskområdet, placera ett tillräckligt säkert fallskydd för hålet eller ge instruktion om personlig fallskyddsutrustning", skriver Åklagarmyndigheten i beslutet.

Källa: Siren

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.