Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Risk för översvämning styr framtida byggande

Publicerad: 12 mars 2015, 15:21

Tidigare har det inte funnits någon exakt siffra gällande nivåer för var man får bygga kring Mälaren. Här syns befintlig bebyggelse på Stora Essingen i Stockholm.

Foto: Holger Ellgaard

Länsstyrelserna i Mälarregionen har tagit fram rekommendationer för var ny bebyggelse vid Mälaren bör placeras. Rekommendationerna utgår från dagens översvämningsrisker, men tar även hänsyn till hur klimatförändringar och stigande havsnivåer kan påverka sjön i framtiden.


Ämnen i artikeln:

Mälarenöversvämningklimatpåverkan

Större utbyggnadsområden och viktiga samhällsfunktioner i Mälarregionen ska i framtiden placeras minst 2,7 meter över havet. Enstaka byggnader, till exempel garage, kan placeras 1,5 meter över havet.

– Om kommunerna vill bygga närmare än rekommendationerna kan de i vissa fall få tillstånd att göra det, då bör skydds- eller säkerhetsåtgärder anges i kommunens detaljplan. Det blir en bedömning från fall till fall där, säger Karin Gustavsson, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Det är länsstyrelsernas ansvar att granska kommunernas översiktsplaner och detaljplaner för att säkerställa att ny bebyggelse inte placeras där det finns risk för översvämning.

– Tidigare har det inte funnits någon exakt siffra gällande nivåer för var man får bygga, det här ger ett tydligare stöd till kommunerna i deras planering, säger Karin Gustavsson.

Rekommendationerna utgår för den befintliga konstruktionen på Slussen i Stockholm. Nya slussen kommer att ha högre kapacitet för att reglera Mälarens vattenflöden.

– När den nya konstruktionen är på plats får vi se över rekommendationerna. Vi kan ändå inte hitta en nivå som gäller för alltid, säger Karin Gustavsson.

Relaterade artiklar

Dålig beredskap mot översvämningar

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.