Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Ritfel bakom alltfler olyckor

Publicerad: 10 september 2008, 09:20

Antalet dödsolyckorna ökade förra året och nu antyder Arbetsmiljöverket en negativ ny trend där rit- och konstruktionsfel, snarare än säkerhetsslarv ute på byggena, tenderar att öka och i förlängningen orsaka olyckor på arbetsplatserna.


Maj 2008. I samband med gjutning av ett brospann till järnvägsbro över Älandsfjärden rasade en form och fem arbetare föll mer än 15 meter ned till marken. Två personer omkom vid olyckan. En utredning av Arbetsmiljöverket visar främst på brister i konstruktionen. Skanska, som var entreprenör, skriver i ett pressmeddelande att den direkta orsaken till raset var att utformningen av den temporära träkonstruktion som används för att stödja gjutformen hade brister.

Juli 2008. En byggnadsarbetare dog och två personer skadades vid entreprenören Ruukki Constructions arbete med en tillbyggnad vid Kista galleria. En preliminär bedömning från Ruukki och Arbetsmiljöverket pekar på att det var brister i konstruktionen som orsakade att stålstommen och betongbjälklaget störtade samman.

September 2008. Den första september rasade ett 500 kvadratmeter stort gipstak i en butiksbyggnad i Nacka. Denna gång blev lyckligtvis ingen skadad. Raset berodde på en brist i takkonstruktionen. Fästena till bärverket och stagen gav vika (se sid 6).

Tre färska olyckor – varav två slutade med dödlig utgång. Antalet dödsolyckorna ökade förra året och nu antyder Arbetsmiljöverket en negativ ny trend där rit- och konstruktionsfel, snarare än säkerhetsslarv ute på byggena, tenderar att öka.
Hos landets projektörer märker man också av en ökad press för att lämna handlingarna så snabbt som möjligt.

Hos WSP, en av landets största konsulter, har man hittills klarat sig från missöden. Men man ser allvarligt på problemet.

-Med ett ökat tempo riskerar granskningsarbetet att bli lidande. Här gäller det att hitta effektiva modeller för samordning och kontroll. Branschen är också inne i en generationsväxling och kanske spelar bristande erfarenhet en roll i det här, säger WSPs svenske vd Rikard Appelgren.
-Jag tror också att entreprenadformen har betydelse. Vi märker själva att tidsramarna tenderar att pressas extra mycket vid en totalentreprenad där vi ligger nära produktionen, säger Rikard Appelgren.

Bent Johannesson, vd för Ramböll, menar att projekten inte är mer pressade nu än för fyra, fem år sedan. Däremot, menar han, har kontrollfunktionerna ute på byggena försämrats.
-Det skulle nog behövas mer egenkontroll både på byggena och i tillverkningsskedet. Företagen har en skyldighet att upprätthålla kvalitetssäkring så att det inte går snett, säger Bent Johannesson.
-I dagsläget finns inte längre de hederliga gamla kontrollanterna och det ligger mer ansvar hos konstruktörerna än tidigare, säger Bent Johannesson.

Eva Nygren, vd Sweco Sverige:
-Vi har själva ännu inte drabbats, men vi tar frågan på allvar. Vi har också tittat på våra egna rutiner när det gäller att kvalitetssäkra våra handlingar och resultatet känns rätt betryggande.
Fakta: Arbetsmiljöverkets
snabbutredning av dödsolyckor:
- Arbetsolyckorna med dödlig utgång i samtliga branscher har ökat med 35 procent de senaste 5 åren. Samtidigt har antalet förvärvsarbetande ökat med 9 procent.
- Ökningen av dödsolyckor inom byggverksamhet är större än inom andra branscher. Inom bygg har de fördubblats under det första halvåret 2008 (13 stycken) jämfört med samma period 2007 (6 stycken). I augusti i år hade lika många byggnadsarbetare dött som under hela förra året. Ökningen kan inte förklaras av högkonjunkturen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.