Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Olyckor

Sex dog på bygget 2004

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Sex personer dog i arbetsolyckor inom byggverksamhet under 2004, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Det är en halvering jämfört med 2003 då tolv personer fick sätta livet till, varav en egenföretagare och två utländska medborgare som arbetade för utländska entreprenörer på svenska byggen.

Samtidigt visar en sammanställning som Dagens Arbete gjort att dödsolyckor i arbetslivet mycket sällan får några rättsliga konsekvenser för arbetsmiljöansvariga chefer. Under perioden 2001 till 2003 dog totalt 185 arbetstagare i olyckor på jobbet (i samtliga branscher). Endast tio av alla dessa dödsolyckor ledde till fällande domar. Straffsatserna är generellt mycket låga, med igenomsnitt 65 dagsböter på sammanlagt 15 580 kronor. I åtta av fallen utdömdes dessutom villkorliga domar.

En orsak till att det är svårt att ställa någon till ansvar är att ansvarsfördelningen ofta är mycket oklar. Formellt är byggherrens högste chef arbetsmiljöansvarig men ansvaret delegeras i regel och det blir efter en olycka stundtals mycket komplicerat att utreda exakt var ansvaret hamnat.

En annan orsak som inte är helt ovanlig inom byggverksamhet är att de säkerhetsanordningar som finns på arbetsplatsen inte alltid används av den som utför arbetet. I en färsk dom från Sundsvalls tingsrätt frias en småföretagare som anklagats för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död sedan tingsrätten slagit fast att han som chef endast kunnat förhindra olyckan om han personligen funnits på plats och övervakat att hans anställda använde de livlinor som fanns på arbetsplatsen.

Björn Samuelson på Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd (BCA) tycker att resonemanget blir till en jakt på syndabockar som oftast inte är särskilt konstruktiv.

- Ur arbetsskyddssynpunkt är det inte det mest intressanta även om det förstås kan vara av juridiskt intresse. Men de flesta olyckor är trots allt just olyckor och antalet olyckor har stadigt minskat.

Minskningen av antalet dödsolyckor blir tydligast om man ser till alla branscher, då enstaka händelser inte får samma genomslag i statistiken - med ett dramatiskt undantag för Estoniakatastrofen 1994. Under 90-talet förolyckades i snitt drygt 93 arbetstagare och egenföretagare per år, Estonia borträknad. Under 2000-talets första fem år är motsvarande siffra strax under 60 per år. På 80-talet dödades i snitt 139 personer per år i arbetsrelaterade olyckor.

BCA kommer med sina siffror över dödade och skadade i byggsektorn senare i vår. På grund av annorlunda gränsdragningar brukar dessa siffror inte stämma helt överens med Arbetsmiljöverkets statistik. Trenderna är dock desamma.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.