Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Skanska har halverat olyckorna på fem år

Publicerad: 31 maj 2013, 05:06

Skanska Sverige har haft en positiv säkerhetskurva för den egna personalen sedan man började mäta på allvar 2008. I fjol låg Skanska på en olycksfrekvens på 4,7 – vilket innebär mer än en halvering av skadorna sedan 2008. Målet är dock att om två år ligga på 1,4.


I mitten av maj arrangerade Skanska sin Safety Week, säkerhetsveckan, för nionde året i rad. Satsningen har burit frukt. Arbetsolycksfallsfrekvensen, antal skador som lett till minst en dags frånvaro per en miljon arbetade timmar, låg på 10,8 år 2008. Målet är att år 2015 vara nere på 1,4.

I fjol missade man målet på 3,5. Utfallet blev i stället 4,7.

– Det finns en viss osäkerhet i mätningarna. För att det ska fungera krävs det att allt verkligen rapporteras in. Men trenden är ändå tydlig. De åtgärder vi satt in fungerar, säger Per Åkerman, arbetsmiljödirektör på Skanska.

Utgångspunkten i säkerhetsarbetet har varit en trestegsraket: Punkt ett är den fysiska skyddsutrustningen med hjälm, skyddsskor, ögonskydd, skyddshandskar, jacka och all annan utrustning. Punkt två fokuserar på arbetssätt och metoder och punkt tre utgår från ledarskap, beteenden och attityder.

– Den tredje punkten är den svåraste, men det var också när vi började få grepp om detta som det började hända saker på allvar. Det gäller att jobba proaktivt och bygga en säkerhetskultur från grunden. Varje enskild medarbetare ska känna ledarskap och verkligen jobba med det här, att alltid tänka efter i förväg, säger Per Åkerman.

I början lades mycket av krutet på den egna personalen, men Skanska har också löpnade mätt olycksfrekvensen hos sina underentreprenörer. Fram till 2009 låg olycksfrekvensen stadigt över 10 hos underentreprenörer. I fjol var frekvensen nere i 5,4.

– Initialt var det naturligt att lägga mest fokus på de egna anställda, men nu har vi ökat ambitionsnivån. Från och med i år ska underentreprenörerna delta i alla säkerhetsaktiviteter som vi arrangerar. Ofta handlar det om mindre bolag som inte har samma resurser som vi, eller så kan det vara utländsk arbetskraft som har andra traditioner och regelverk, säger Per Åkerman.Vad blir nästa steg för att pressa ner olycksfrekvensen?– Vi fortsätter att jobba med kulturen, med attityderna. Det är fundamentet. Detta är ingen tillfällig kampanj. Vårt säkerhetsarbete är permanent och det måste ständigt underhållas. Dessutom nyanställer vi löpande och hamnar i nya konstellationer. Det handlar mycket om utbildning. Just nu genomför vi bland annat ett utbildningspaket under rubriken Säkert ledarskap. 1 600 chefer i Skanska Sverige får en tvådagarsutbildning som tar fasta på attitydfrågorna.Hur står sig Skanska Sverige säkerhetsmässigt jämfört med era bolag i andra länder?  – Vi är ganska bra. Det är svårt att jämföra rakt av. Det är olika marknader och länder med olika krav och historia. Bäst i klassen är Storbritannien och USA, men Sverige ligger väl framme och Skanska Sverige är också det bolag som har störst bredd, sett till olika verksamhetsgrenar. Vi är inte bäst ännu, men det ska vi bli på sikt, säger Per Åkerman.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.