Olyckor
Snart får dödsolyckan sin förklaring
Publicerad: 27 januari 2015, 07:48
Två byggnadsarbetare dog och en skadades allvarligt vid Fortums kraftvärmebygge i Värtan i november 2014.
Foto: Mattias de Frumerie
Utredningen om vad som hände när två polska byggnadsarbetare dog på Fortums kraftvärmeverk i Värtan i Stockholm är snart klar. Den kollega som skadades allvarligt ligger fortfarande på sjukhus.
Fyra utredningar har gjorts parallellt av Polisen, Arbetsmiljöverket, Fortum och Andritz sedan den 4 november 2014 då två polska byggnadsarbetare dog i samband med bygget av det nya biokraftvärmeverket i Värtahamnen, Stockholm. Den österrikiska entreprenören Andritz, som ansvarar för bygget av pannan, är i stort sett klar med sin utredning.
– Vi kommer att presentera en gemensam slutsats med Fortum inom några veckor, säger Ulf Lundström, vice vd på Andritz i Sverige.
Olyckan har inte föranlett några större förändringar i säkerhetsarbetet på arbetsplatsen, uppger Ulf Lundström.
– Att något har brustit på arbetsplatsen är klart i och med de två dödsfallen, men jag kan inte säga mer om vad det kan ha handlat om just nu.
Han fortsätter:
– Vi har inte sett några brister i våra säkerhetsrutiner. Vi följde redan svensk arbetslagstiftning. Efter olyckan har vi dubbelkollat att rutinerna finns på plats och gjort dem extra tydliga där det har gått att göra det.
De omkomna männen var anställda på Andritz underentreprenörer HPR respektive Remak Krak. De var födda 1977 och 1983. Deras anhöriga har enligt Ulf Lundström ersatts i nivå med svenska kollektivavtal samt fått erbjudande om psykologhjälp i Polen.
– De var specialistmontörer och jätteduktiga killar. De hade bra löner, i nivå med svenskt kollektivavtal, och var inga nybörjare. De hade lång erfarenhet av att montera Andritz pannor runtom i Europa, berättar Ulf Lundström.
Den tredje person som skadades allvarligt, även han en man i 35-årsåldern, ligger fortfarande på sjukhus i Sverige.
– Prognosen är att han ska kunna åka tillbaka till Polen inom några veckor. Han har gjort fina framsteg och prognosen är att han så småningom ska kunna återgå i arbete, säger Ulf Lundström.
Övriga anställda på bygget i Värtan erbjöds efter olyckan att ta ledigt för att åka hem till Polen och känna efter om de ville komma tillbaka.
– Några har valt att inte återvända, säger Ulf Lundström.
Andritz saknar svenskt kollektivavtal och har inte omvärderat beslutet sedan i november.
– Andritz är ett internationellt företag och det är inte praktiskt med svenskt kollektivavtal. Ett kollektivavtal hade inte förhindrat den här olyckan, säger Ulf Lundström.
”De måste ställa krav på alla”
Under veckan som gick lämnade Elektrikerförbundet in en polisanmälan mot Fortum Värme för att de utsatt medlemmar för fara och risk för skador. De anser att Fortum och byggarbetsmiljösamordnaren BAS-U medvetet och systematiskt brutit mot arbetsmiljölagen vid bygget av nya Värtaverket.
– Det får bli slut nu på att företag av kostnads- eller andra skäl nonchalerar att efterleva arbetsmiljö-
lagen och kollektivavtal. Vi är oroade över att stora etablerade företag inte tillser att arbetsmiljöarbetet tas fullt ut på arbetsplatser de ansvarar för. De måste ställa krav på alla entreprenörer som medverkar i ett bygge, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin.
Kritiken gäller brister som uppdagades under hösten 2014. Till exempel avsaknad av belysning, nödbelysning, skyltning och nödutgångar i de bergrum under jord som hör till bygget.