söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Spansk alkohol orsakar byggolyckor

Publicerad: 7 november 2016, 14:00

Jan Johansson, professor i industriell produktionsmiljö vid Luleå tekniska universitet. Foto: Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet har fått i uppdrag att kartlägga vilken forskning som finns kring risker i byggbranschen i olika länder.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverket


– Vi genomför en analys över svensk och internationell forskning som rör risker och riskprevention på byggarbetsplatser. Den visar att det ser ganska lika ut i världen, men vissa kulturella skillnader finns. I Spanien sker till exempel fler olyckor efter lunchen, vilket kopplas ihop med alkoholintag till maten, säger Jan Johansson, professor i industriell produktionsmiljö vid Luleå tekniska universitet.

Olyckor är dubbelt så vanliga bland byggnadsarbetare än hos andra arbetstagare, enligt Arbetsmiljöverket. Myndigheten har därför gett Luleå tekniska universitet i uppdrag att kartlägga vilken forskning som finns kring risker i byggbranschen. Projektet ska resultera i en kunskapssammanställning, skriver Luleå tekniska universitet i ett pressutskick.

Analysen visar att de vanligaste olyckorna rör sig om fall på mark eller från hög höjd. Men det kan också handla saker som ramlar ner, att byggnadsarbetarna skadar sig på handhållna verktyg eller blir påkörda av motordrivna fordon.

I branschen råder ofta tidspress, vilket kan leda till stress på individnivå. Hur arbetet organiseras har också påverkan på risknivån, liksom vilken kultur som finns, arbetssätt, attityder till säkerhet, ledarskap, arbetsvillkor och produktionskrav, skriver forskarna i Luleå. Deras analys hittills visar att det generellt saknas svensk forskning inom området.

– Det går att minska riskerna redan i projekteringsfasen, till exempel genom att välja byggmetoder som inte är farliga. Om farliga metoder ändå väljs, kan man i ett tidigt stadium diskutera vilka skyddsåtgärder som bör vidtas. Det är ett område där vi ser att det saknas forskning, säger Jan Johansson.

Andra kunskapsluckor handlar om vad underentreprenörer och svart arbetskraft innebär för säkerheten samt hur en machokultur påverkar.

– Om det finns en utpräglad machokultur slarvas det i regel med skyddsåtgärder. Det anses lite fånigt att följa alla regler, säger Jan Johansson.

Kunskapssammanställningen kommer att tryckas upp i en skrift som blir tillgänglig för bland annat arbetsgivare och fackliga organisationer.

– Sedan är det upp till Arbetsmiljöverket att föreslå åtgärder. I slutändan handlar det om att minska allvarliga olyckor inom byggbranschen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev