Olyckor
Stendammslunga sätts under lupp
Publicerad: 16 februari 2015, 09:37
Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet. Foto: Privat
Varje år dör omkring tio personer i yrkessjukdomen silikos i Sverige, mer känd under namnet stendammslunga. Inom kort startar en studie som ska ta reda på vad som orsakar sjukdomen, vilka yrkesgrupper som drabbas och i vilka miljöer de vistas.
– Studiens slutgiltiga mål är att tydliggöra och kommunicera kunskapen till de olika branscherna där yrkesfolk drabbas av sjukdomen, så att åtgärder sätts in för att förebygga nya fall, berättar Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet.
Grunden till studien är att han vill ta reda på varför sjukdomen fortfarande förekommer i allvarliga former i Sverige. Historiskt är det främst yrkesfolk vid gjuterier och i bygg-, gruv- och stenindustrin som drabbats av silikos.
– Röster har höjts som hävdar att silikos i Sverige främst drabbar immigranter, det vill säga byggjobbare från andra länder. Men det kan jag redan nu säga att det stämmer inte, utan detta handlar om drabbade personer som är födda i Sverige, konstaterar Bengt Järvholm.
Han anser att silikos är en sjukdom som han hade förväntat sig snart skulle vara utrotad.
– Men cirka tio fall per år i Sverige är mycket, som en jämförelse dör 50-60 personer i arbetsplatsolyckor varje år, fortsätter han.
Studien består av två separata undersökningar, i den ena ska Bengt Järvholm utgå från medicinska journaler på avlidna personer som fått diagnosen silikos. I den andra undersökningen utnyttjar han underlag där 390 000 personer genomgått hälsokontroll i Bygghälsans regi. I den studien går det bland annat att se när personerna drabbats av silikos och vilken typ av jobb de haft. Studierna beräknas vara klara i slutet av 2015.
Anders Myrdal, frilansjournalist, red@byggindustrin.se