Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Stölder och slarv bakom skador på bygget

Publicerad: 21 augusti 2009, 07:36

Trygg-Hansa har undersökt orsakerna till försäkringsskadorna på byggarbetsplatserna. En majoritet av skadorna som drabbar bygg och entreprenad är ansvarsskador och stöld. Tillsammans står de för två tredjedelar av alla skador, och leder till både förseningar och miljonkostnader - och inte sällan till rättstvister. Det skriver försäkringsbolaget Trygg-Hansa i ett pressmeddelande.


Trygg-Hansa har analyserat de 28 786 skador som inkommit från företagskunder under ett års tid. Analysen avser därmed alla rapporterade företagsskador till Trygg-Hansa under perioden september 2007 till september 2008.

Bygg och entreprenad stod med cirka 3 000 skador, alltså drygt 10 procent av den totala andelen anmälda företagsskador.

En tredjedel av skadorna som drabbar bygg- och entreprenadföretag är ansvarsskador. De uppkommer när företaget blir ersättningsskyldigt för en person- eller sakskada som företaget eller dess anställda orsakat. Det kan till exempel handla om en läcka i ett nybyggt hus. Då är det entreprenören som har dragit in vattnet som ansvarar för de skador som läckan orsakar, och det merarbete och de förseningar som skadan innebär.

– Se till att alltid skriva ett avtal, så att det inte finns någon tvekan om gränsdragningen för var ansvaret mellan entreprenör och beställare går, säger Johan Schön, produktspecialist Företag på Trygg-Hansa.

En tredjedel av de rapporterade skadorna som drabbar bygg och entreprenad är stölder. På byggarbetsplatser finns mycket som kan locka till stöld, och stölder medför oftast både förseningar och merarbete.

– Det går att med enkla medel förebygga inbrott och skadegörelse genom att till exempel ta med sina verktyg hem varje dag och genom att inte lägga fram material i förväg, säger Johan Schön.

Den tredje största skadegruppen är rättsskyddsskador som står för en femtedel av försäkringsärendena, och är överrepresenterade bland bygg- och entreprenadföretag om man jämför med andra branscher. När det gäller just fastigheter är det ofta många olika entreprenörer inblandade och ansvarsskador leder ofta till tvister.

– Det är ofta stora kostnader som står på spel och många olika entreprenörer inblandade vid bygg och entreprenad, säger Johan Schön.

Att vara rätt försäkrad om olyckan är framme kan vara en avgörande faktor för ett företags överlevnad.

Några råd för byggare:
För att skapa en bra arbetsmiljö på byggarbetsplatsen är det viktigt med förebyggande arbetsmiljöarbete och att alla aktörer tar sitt ansvar. För detta krävs samverkan och att byggnadsarbetarna medverkar i arbetsmiljöarbetet.

Hänvisa till branschavtal när ni skriver avtal (till exempel AB 04) så att alla följer samma regler. Om något inträffar så blir skaderegleringen mycket lättare eftersom ansvaret mellan parterna är lättare att reda ut.

Många ansvarsskador beror på slarv, till exempel när rördelar kopplas ihop bristfälligt och leder till stora skador.

Anlita endast utbildade och certifierade entreprenörer.

Lägg inte fram material i förväg! Material som lämnas öppet på en byggarbetsplats löper stor risk att bli stulet.

Försök att ha så kort tid som möjligt mellan leverans och installation/uppförande.

Lås in verktyg och annan utrustning i bod, container eller lokal som har ordentligt inbrottsskydd (hänglås minst låsklass 4) eller ta med verktygen hem.

Lås fast skrymmande utrustning när du inte har den under uppsikt.

Lämna inte kvar verktyg och annan utrustning i bilen när du lämnar den - särskilt inte över natten.

Parkera i enskilt garage om du måste lämna kvar saker i bilen.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.