söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Storbrand kan bero på konstruktionsfel

Publicerad: 13 augusti 2015, 09:57

Bostadsbolaget Poseidons fastighet i Kortedala i Göteborg eldhärjades natten mot tisdag. Foto: Poseidon

Bostadsbolaget Poseidon utesluter inte att ett konstruktionsfel kan ligga bakom den våldsamma branden i en av bolagets fastigheter i Kortedala i Göteborg. Orsakerna bakom branden utreds nu.

Ämnen i artikeln:

ventilationkonstruktionbrandskydd

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Det var natten till tisdagen förra veckan som en brand bröt ut i ett bostadshus i Kortedala i Göteborg. Branden startade när utspilld olja flammade upp på spisen i en av lägenheterna och sedan spreds via ventilationssystemet.

– Egentligen skulle branden stanna där, att lägenheten var en isolerad brandcell, men på något sätt kunde den spridas. Det är det vi söker svar på nu, berättar Ulrika Stridvall Dahlén.

Just nu pågår flera parallella utredningar av orsakerna till branden, Räddningstjänstens och Bostadsbolaget Poseidons egen.

– Det vi börjar med nu är att gå in i de intilliggande fastigheterna och tittar på hur konstruktionen ser ut och om det är något som behöver åtgärdas, säger Ulrika Stridvall Dahlén, informationsansvarig på Poseidon.

I området finns 475 lägenheter med samma typ av konstruktion. Bostadsområdet som byggdes på 1950-talet renoverades i början av 1990-talet. Då satte man på en ny fasad och byggde på ett nytt sadeltak ovanpå det gamla taket och installerade frånluftsventilation.

– Vi vet inte om det har gjorts på fel sätt eller om det har gjorts enligt den tidens byggregler. Det är det man måste undersöka nu. Vi är väldigt angelägna om att ta reda på om det rör sig om byggfusk eller inte, säger Jan Jentzell, förvaltare i Kortedala.

Nästa steg i utredningen från Poseidons sida är att se om det finns andra fastigheter i beståndet med samma konstruktion. Totalt har bostadsbolaget 26 500 lägenheter i Göteborg.

Anders Söderman, vd på Poseidon, säger till Göteborgsposten att branden i Kortedala kan tvinga bostadsbolag i hela Sverige att se över brandsäkerheten i flerfamiljshus.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev