Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Strid om ansvarsregler efter dödsolycka

Publicerad: 19 januari 2017, 13:47

Gårdagens uppdrag granskning handlade om en dödsolycka vid bygget av Vattenfalls nya huvudkontor i Solna.

Foto: Fabege

I gårdagens Uppdrag Granskning stod en dödsolycka på ett Peab-bygge i fokus. Åklagaren som utredde ärendet kunde inte åtala någon och hävdade att luddiga ansvarsregler för arbetsmiljön var en orsak. Sveriges Byggindustrier och Byggnads är oense om reglerna bör ändras eller inte. Peab verkar stå någonstans mitt emellan.


26-årige Christian Wikström dog 2011 när han höll på att montera trappor under bygget av Vattenfalls nya huvudkontor. Hela trapphuset rasade ihop. Peab var huvudentreprenör, men Christian Wikström var anställd hos en underentreprenör.

Enligt Uppdrag Gransknings reportage fanns det flera säkerhetsbrister som var påtalade och protokollförda av bland annat en besiktningsman till Peab. Bland annat var betongtrapporna felkonstruerade och dåligt svetsade. Monteringen av trapporna sköttes av en underentreprenör. Peab hävdar att de inte hade kännedom om säkerhetsbristerna.

Förra våren sändes ett annat avsnitt av Uppdrag Granskning som handlade om bristande arbetsmiljö vid Mall of Scandinavia, även där var Peab huvudentreprenör.

Läs mer: Skarp kritik mot Peabs bygge Mall of Scandinavia.

Peabs arbetsmiljöchef Urban Alm, arbetsmiljöchef på Peab, säger i programmet att Peab som huvudentreprenör hade samordningsansvaret, men inte hade ”rådighet” över arbetsmiljön vid det trapparbete där dödsolyckan skedde och att ansvaret åligger den arbetsgivare som var ansvarig för den delen av entreprenaden. Ingen av underentreprenörerna vill uttala sig i programmet.

En huvudentreprenör har ett samordningsansvar för arbetsmiljön, men inget huvudansvar. Varje enskild underentreprenör har arbetsmiljöansvaret för sin del av en entreprenad.

I detta fall hävdar åklagaren Christer Jarlås, i reportaget, att det är uppenbart att alla inblandade företag kände till säkerhetsbristerna. Trots det kunde han inte åtala något av företagen för att ha brustit på så sätt att de kan ha ansvar för olyckan. Han hävdar att det beror på hur ansvarsreglerna ser ut och att det inte gick att utreda vilket företag som var ansvarigt för den bristande säkerheten som ledde fram till dödsolyckan.

– Om jag fick önska så hade det varit så att en huvudentreprenör har ansvaret fullt ut för säkerheten på arbetsplatsen och är skyldig att se till att alla underentreprenörer hela vägen uppfyller alla krav som är och brister, så att det är huvudentreprenören som är ansvarig, säger han till Uppdrag Granskning.

Så här kommenterar Peabs vd och koncernchef Jesper Göransson ansvarsfrågan i ett pressmeddelande:

– Jag håller med om att man alltid vill kunna härleda skuldfrågan vid olyckor så att ansvar kan utkrävas. Detta är viktigt för de anhöriga och för att de inblandade företagen ska kunna dra lärdom och arbeta med ständiga förbättringar. Men jag konstaterar samtidigt att ansvarsfrågan ska besvaras av rättsväsendet och inte av någon annan.

Jesper Göransson påpekar att dödsolyckan har utretts av polis och åklagare, men att åtal inte väcktes mot Peab, varken när det gäller de tekniska orsakerna till olyckan eller för att arbetena på platsen inte stoppades innan olyckan. Därmed anser han att rättsväsendet konstaterat att Peab inte hade ansvar för olyckan.

Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges Byggindustrier, har sett programmet men vill inte uttala sig om det enskilda fallet även om han håller med om att det måste ha brustit någonstans. Han håller inte med Christer Jarlås om att det skulle vara bra om huvudentreprenören hade hela arbetsmiljöansvaret.

– Det är inte rimligt att huvudentreprenören har hela arbetsgivaransvaret. Det går inte att ta bort arbetsgivarens ansvar. Det rimliga är att utnyttja underentreprenörens kompetens när det gäller arbetsmiljö, säger Mats Åkerlind.

Han understryker att Sveriges Byggindustrier har en nollvision när det gäller arbetsplatsolyckor och jobbar aktivt med att förbättra säkerheten i branschen genom en bland annat en säker arbetsplats och framhåller att olyckstalen hela tiden sjunker i Byggbranschen.

– Sverige har världens säkraste byggbransch internationellt, säger han.

Fackförbundet Byggnads är av en helt annan uppfattning när det gäller ansvarsreglerna och delar åklagarens uppfattning.

– Att Christian Wikström dog på bygget är en stor tragedi. Men att de olika entreprenörerna som fanns på plats nu står och pekar på varandra och att huvudentreprenören Peab kommer undan utan åtal är också en tragedi. Christian dog på grund av bristande säkerhet på arbetsplatsen. Därom råder inga tvivel. Men ingen kan åtalas. Reglerna är för råddiga. Så kan vi inte ha det. Huvudentreprenörsansvaret måste införas fullt ut, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i en skriftlig kommentar.

Han tycker inte att huvudentreprenörens samordningsansvar är en fungerande modell för arbetsmiljöarbetet.

– Vi har nu tydligt sett det vi hela tiden har påpekat: att när alla ska ta ansvar så tar ingen ansvar, säger Johan Lindholm.

Peab är öppna för en diskussion om att förändra reglerna för arbetsmiljöansvaret. Peabs vd och koncernchef Jesper Göransson tycker det är bra att Uppdrag Granskning väckt frågan om huruvida lagar och regler om arbetsmiljöansvaret behöver förändras.

– Åklagarmyndigheten har tittat på det här fallet två gånger och inte kunnat fastställa ansvarsfrågan. Kan man hitta lagar och regler som gör det enklare att fastställa ansvar i framtiden så tycker jag att det är helt ok. Jag kan inte se någon nackdel i att man arbetar i den riktningen, snarare fördelar, säger han till Byggindustrin.

Samtidigt ser han risker med att stärka det samordningsansvar som huvudentreprenörer i dag har för arbetsmiljön.

– Det man indirekt menar när man säger att huvudentreprenören ska ta större ansvar för arbetsmiljön är att Peab och andra stora aktörer ska få ansvar för att sanera branschen. Det är kanske ok till viss del, men kraven på god arbetsmiljö måste omfatta alla. Annars skjuter man sig själv i foten och får en fragmenterad bransch där arbetsmiljön varierar kraftigt, säger han.

En sådan situation vore farlig enligt Jesper Göransson.

– Varje aktör måste ta ansvar för sin personal och deras arbetsmiljö. Om ansvaret ligger hos någon annan försvinner incitamenten för att göra rätt, och det vore farligt. Därför måste den här frågan diskuteras sakligt, en sådan diskussion välkomnar jag, säger han.

Mattias de Frumerie, mattias@byggindustrin.se & Elin Bennewitz, elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.