Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Träarbetare fortfarande farligaste yrket

Publicerad: 5 juni 2018, 13:45

Afa Försäkrings arbetsskade- och sjukfrånvarorapport visar att byggnadsträarbetare drabbas av allvarliga olyckor fyra gånger oftare än snittet för män.


Ämnen i artikeln:

AFA Försäkring

Afa Försäkrings arbetsskade- och sjukfrånvarorapport 2018 innehåller statistik över godkända arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. Årets upplaga baseras på statistik från 2016 och visar bland annat att antalet allvarliga arbetsolyckor bland män var högst i yrkesgruppen byggnadsträarbetare. Antal allvarliga arbetsolyckor, det vill säga olyckor som har lett till mer än 30 dagars sjukskrivning och/eller medicinsk invaliditet, låg på 12.3 per 1 000 sysselsatta byggnadsträarbetare för män. På platsnummer två kommer brandpersonal med 11,8 och på tredje plats betong, bygg- och anläggningsarbetare med 9,2. Snittet för alla yrkesgrupper ligger på 3,1 för männen.

– Det är i likhet med året innan. Bygg sticker alltid ut och hamnar väldigt högt, säger Anna Weigelt, chef för analysavdelningen på Afa Försäkring.

Mediansjukfrånvarotid för samtliga allvarliga arbetsolycksfall som inträffade under 2016 och som godkänts av Afa inom alla yrkeskategorier är 52 dagars sjukfrånvaro. Här är det dock yrkesgruppen byggnadsmålare som har den längsta mediantiden, 75 dagar, och den vanligaste olyckstypen för yrkesgruppen är fall från höjd.

Cirka 11 procent av de allvarliga arbetsolyckorna inträffade vid arbete med maskiner för bearbetning och framställning, eller vid användning av handhållna verktyg, skriver Afa i sin rapport. Det var fem gånger vanligare att män skadades i den här typen av olycksfall än att kvinnor gjorde det.

Både äldre män och äldre kvinnor, 46-64 år, drabbades av fler olyckor per 1 000 sysselsatta än sina yngre kollegor. För män gav fall från höjd den längsta mediansjukfrånvarotiden, 87 dagar. Händelserna som genererade flest skador bland män inträffade i kategorierna maskiner för bearbetning och framställning och lasta, lossa, bära eller flytta, men däremot genererade dessa händelser färre dagars sjukfrånvaro än fallolyckorna.

Högst risk att drabbas av ett allvarligt olycksfall hade boende i Västernorrlands län, Jönköpings län och Gävleborgs län där 3,1 per 1 000 sysselsatta skadade sig allvarligt år 2016. Lägst risk hade de boende i Stockholms län, med 1,7 olycksfall per 1 000 sysselsatta. Skäl till skillnaderna beror till stor del på vilka branscher och typ av jobb som dominerar i de olika delarna av landet.

Den vanligaste arbetssjukdomen bland män är effekter av vibration och karpaltunnelsyndrom som tillsammans stod för nära hälften av männens godkända arbetssjukdomar 2016. Vibrationsskadorna har gått om sjukdomar orsakade av buller, så som hörselnedsättning och tinnitus.

Årets rapport visar att de långvariga sjukfallen både minskar i antal och i längd jämfört med föregående år.

– Minskningen syns däremot inte i de yngsta åldersgrupperna. Minskningen drivs huvudsakligen av att sjukfrånvaron går ner bland personer som är äldre än 35 år, säger Anna Weigelt, chef för analysavdelningen på AFA Försäkring.

Risken för allvarliga arbetsolycksfall är däremot oförändrad.

– Den genomsnittliga risken att drabbas av ett allvarligt olycksfall har varit oförändrad fyra år i rad. I genomsnitt inträffar 2,5 allvarliga arbetsolycksfall per 1 000 sysselsatta och år i Sverige, säger Anna Weigelt.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

AFA Försäkring

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.