lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Två år senare: dödsolyckor förblir outredda

Publicerad: 7 oktober 2016, 12:18

Öppet hus lockade 1000 besökare till biokraftvärmeverket i Värtan. Utredningen om dödsolyckorna under byggtiden har pågått två år och är inte klar än. Foto: Fortum

Förra helgen hade Fortum Värme öppet hus på biokraftvärmeverket i Värtan, Stockholm. Över 1000 besökare kom för att se projektet där två personer dog, och där olycksutredningen fortfarande inte är klar.

Ämnen i artikeln:

Fortumarbetsplatsolyckorbyggolyckorfallolyckor


– Detta är en milstolpe. Nu är biokraftvärmeverket igång och producerar el och värme samtidigt som vi i dag har fått visa upp det för alla nyfikna. Det känns mycket bra efter tre års hårt arbete och byggtid, säger Anders Egelrud, vd för Fortum Värme i ett pressmeddelande.

Om de sorgligare delarna av byggprocessen nämndes inget. Den 4 november 2014 dog två polska specialistmontörer i arbetet med pannan. De omkomna männen var anställda hos pannentreprenören Andritz underentreprenörer HPR respektive Remak Krak. De var födda 1977 och 1983. En tredje man skadades allvarligt. Utredningen har pågått snart två år och än vet ingen när den kommer att vara klar.

– Vi har koll på vad som har hänt men nu väntar vi på att polisutredningen ska bli klar. Vi har samma bild om händelsen som Fortum och det finns ingen konflikt oss emellan om det, säger Ulf Lundström, vd, Andritz.

Enligt Ulf Lundström försenades bygget mellan en och två månader då arbetsplatsen stängdes av efter dödsfallen.

– Ett antal personer valde att inte komma tillbaka till arbetsplatsen. Det var de som stod de förolyckade närmast. Vi tittade igenom våra rutiner efteråt men kom fram till att det fanns inga brister i dem, säger han.

Hur gick det för mannen som skadades?

– Han är märkt av skadorna även om det utvecklades bättre än vi trodde de första dagarna. Han fortsatte att vara anställd under kontraktstiden hos Remak Krak och kunde jobba vidare där, men inte med liknande typ av jobb. Vad han gör nu vet jag inte, säger Ulf Lundström.

Enligt Fortum gick olyckan till på så vis att när den första av 84 moduler av tubslingor skulle sättas upp runt den nya pannan föll modulen till marken. De två personerna som avled befann sig i en skylift och den tredje som blev allvarligt skadad befann sig i lastens fallzon. De temporära balkar som skulle hålla upp modulerna av tubslingor vid monteringen gav vika.

Sedan händelsen har Fortum, Andritz, Arbetsmiljöverket och Polisen gjort egna utredningar. Ingen har hittills yppat något om vad de har kommit fram till eftersom det råder förundersökningssekretess. Kammaråklagare Bodil Bassmann förklarar varför utredningen tagit så lång tid.

– Motsvarande förundersökning pågår parallellt i Polen. Många av de inblandade, bland annat arbetsgivare och vittnen finns i Krakow. Vi har en gemensam utredningsgrupp där det pågår utbyte av information och i och med att det krävs översättningar drar detta ut på tiden, säger hon.

Om en tid kommer man att bestämma om fallet ska slutföras i Sverige eller Polen.

– Det går inte att lagföra i två länder. Om förutsättningarna att slutföra ett ärende är bättre i ett annat land finns möjligheten att överföra det dit, säger Bodil Bassmann.

När tror du att det blir?

– Jag hoppas att det kan bli innan årsskiftet, men det är långt ifrån säkert ännu, säger Bodil Bassmann.

Kort om biokraftvärmeverket i Värtan

■ Anläggningen producerar både värme och el och drivs av endast förnybara skogsbränslen, det vill säga restprodukter ifrån skogs- och sågverksindustrin. Det minskar årligen koldioxidutsläppen i Stockholm, enligt Fortums uppgifter, med motsvarande vad biltrafiken släpper ut under en och en halv månad. I full drift används flis motsvarande tre skottkärror flis i sekunden.
■ Den 4 november 2014 dog två montörer i arbetet med pannan. En tredje man skadades allvarligt och vårdades på svenskt sjukhus. Samtliga var i 30–40-årsåldern och kom från Polen. De var anställda hos entreprenören Andritz underentreprenörer HPR och Remak Krak.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev