Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Unga män inom bygg mest drabbade av olyckor

Publicerad: 4 oktober 2013, 09:33

Unga män löper större risk att drabbas av allvarliga olycksfall på jobbet än både äldre män och jämnåriga kvinnor. Störst är risken inom bygg. Det visar en rapport från AFA Försäkring.


Rapporten visar att skaderisken i yrkesgrupper med hög skaderisk är högre för unga än i åldersgruppen 26–64 år. Inom bygg är skaderisken 14,2 per tusen sysselsatta i åldern 16–25 år. För åldersgruppen 26–64 år inom bygg är skaderisken 9,7.Inom de kvinnodominerade yrkesgrupperna vård och försäljning är dock skaderisken lägre för unga, 0,5 per tusen sysselsatt. Det kan jämföras med 1,9 per tusen sysselsatt, för dem i åldern 26–64 år.Bland unga män i det svenska arbetslivet är det vanligast att skadas vid arbete med maskiner. Bland unga kvinnor är den enskilt vanligaste skadeorsaken rån. De vanligaste händelseförloppen som leder till allvarliga olycksfall bland unga är ”maskiner för bearbetning och framställning”, följt av ”skuren av kniv” och ”rån”. Bland unga kvinnor är ”rån” den enskilt vanligaste orsaken. Bland arbetstagare i åldern 26–64 år är den vanligaste skadeorsaken fallolyckor.Rapporten, Ungas arbetsskador, baseras på statistik ur AFA Försäkrings skadedatabas under 2010, 2011 och 2012.

björn_bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.