Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Var femte hantverkare struntar helt i säkerheten

Publicerad: 2 oktober 2018, 09:51

Användning av hörselskydd och skyddsglasögon uppges vara de två viktigaste säkerhetsåtgärderna bland svenska hantverkare.

Foto: Bosch

Majoriteten av professionella hantverkare i Europa ägnar mindre än 20 minuter per dag åt arbetshälsa och säkerhet, visar studie från Bosch.


Ämnen i artikeln:

Bosch

Drygt en av fyra professionella hantverkare upplever att tiden som de behöver lägga på att följa hälso- och säkerhetsåtgärder på arbetsplatsen leder till störande avbrott i deras arbete flera gånger om dagen eller ännu oftare. En av fem hantverkare säger att de inte lägger någon tid alls på att följa säkerhetskraven.

Undersökningen är utförd av Splendid Research på uppdrag av Bosch och visar att majoriteten av professionella hantverkare i Europa ägnar mindre än 20 minuter per dag åt arbetshälsa och säkerhet, och av de svenska representanterna uppger drygt 7 av 10 att de sällan eller aldrig tar en paus för att se till att de uppfyller alla säkerhetsbestämmelser.

Användning av hörselskydd och skyddsglasögon uppges vara de två viktigaste säkerhetsåtgärderna bland svenska hantverkare. Därefter nämns skydd mot damm och övriga säkerhetsfunktioner som är inbyggda i verktygen. Användning av säkerhetsutrustning är allra viktigast vid arbete i metall anser nästan hälften av alla svarande.

Totalt deltog 952 professionella hantverkare i åldern 18 – 65 år, varav 106 från Sverige. Länderna som deltog i undersökningen var Tyskland, Spanien, Italien, Sverige, Storbritannien, Frankrike, Benelux och Portugal.

Fler siffror från undersökningen:

40% av svenskarna anser att hörselskydd och skyddsglasögon är de viktigaste säkerhetsåtgärderna i deras dagliga arbete.

27% av svenska yrkeshantverkare använder sig av skyddsfunktioner inbyggda i verktygen för att skydda sig mot olyckor och långsiktiga skador.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Bosch

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.