Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Olyckor

Vattnet drar sig tillbaka i New Orleans

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Sakta men säkert sjunker nu vattnet undan från det översvämmade New Orleans. I söndags uppskattade myndigheterna att hälften av staden låg under vatten, mot fyra femtedelar när situationen var som värst.

Samtidigt står det klart att dödssiffran efter Katrina kommer att bli mycket högre än de tidiga officiella rapporterna indikerade. I takt med att vattnet sjunker undan går sök- och räddningsteam in i byggnader och återfinner kroppar efter människor som fångats av vattenmassorna. Tre 31-mannateam finns jus nu i arbete med att ta hand om döda kroppar som förs till fryscontainrar vid uppsamlingsplatser för senare transport till ett mobilt bårhus i St Gabriel utanför Baton Rouge, uppger CNN. Exakt hur många som dött är omöjligt att veta men New Orleans borgmästare Ray Nagin har slagit fast att det rör sig om tusental.

Räddningsarbetet är huvudsakligen inriktat på två områden; att ta hand om och evakuera de tusentals människor som fortfarande sitter fast i den ödelagda staden samt att råda bot på översvämningen. De båda uppgifterna konkurrerar delvis med varandra - de stora helikoptrar som skulle ha använts för att släppa sandsäckar vid de kollapsade dammvallarna har till stor del fått användas i det direkta räddningsarbetet och reparationerna har därför gått långsammare än beräknat.

Det egentliga återuppbyggnadsarbetet kommer inte att kunna påbörjas på flera månader - enligt den brittiska tidningen The Independent kommer New Orleans att vara en övergiven spökstad i åtminstone nio månader och många av invånarna kommer att förbli hemlösa flyktingar i åratal.

USAs regering har fått massiv kritik för den långsamma hjälpen men ministern för inrikes säkerhet, Michael Chertoff, slog i lördags ifrån sig kritiken med motiveringen att katastrofen överskrider alla scenarion man planerat för. Lokaltidningen Times Picayune publicerade emellertid redan för tre år sedan en stor artikelserie där risken för översvämningar efter en orkan presenteras med närmast kusligt profetisk precision. New Orleans utsatta läge har dessutom blivit än värre på senare år i takt med att omgivande våtmarker förstörts. Debatten efter katastrofen kommer med all sannolikhet att handla mycket om vikten att komplettera högteknologiska förstärkningar av översvämningsskyddet med återskapandet av Mississippideltats naturliga skyddsbarriärer.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.