Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Veidekke tar nya grepp för ökad säkerhet

Publicerad: 19 september 2014, 08:36

Bild 1/2  Veidekkes Sverigechef Per-Ingemar Persson på platsbesök på projekt Hjärups IP i Skåne under HMS-veckan. Skyddsombudet Mikael Sundqvist visar runt. Foto: Åsa Edman

Instagram och film var en del i säkerhetsarbetet när Veidekke anordnade sin årliga säkerhetsvecka. Under året som gått har Veidekke även satsat på att vidareutbilda alla underentreprenörer som jobbar på företagets byggen.

Ämnen i artikeln:

Veidekke Kommersielltsäkerhet

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


En genomsnittlig dag arbetar Veidekkes medarbetare och underentreprenörer på mer än 500 olika projekt i Skandinavien. Varje dag skadas tre personer på någon av dessa arbetsplatser. Det är en jämförelsevis låg olycksstatistik, uppger företaget. För att komma ännu längre i arbetet med säkerheten arrangerades koncernens HMS-vecka under veckan som gick.

– Vi har lagt särskilt fokus på skyddsombud och huvudskyddsombud och ville lyfta dem i år, berättar HMS-chefen för Veidekke Entreprenad, Kathrine Larsson Andrén.

Alla anställda fick uppdraget att engagera sig minst en kvart om dagen för att tänka över hur man skapar en säker arbetsplats för alla. Alla ledare uppmanades att besöka projekt tillsammans med projektets skyddsombud. En annan av aktiviteterna under veckan var att lyfta goda exempel från egna projekt och sprida dem i verksamheten. Ett sätt att göra detta var att via Instagram lägga upp bilder med sådana exempel. Målet med den övningen var att öka förståelsen för skillnaden mellan vad som är acceptabel säkerhetsnivå och perfekt ordning och reda.

– Vi har även tagit fram egna korta filmer med diskussionsfrågor, berättar Kathrine Larsson Andrén.

En annan satsning under året, berättar hon, har varit en webbutbildning som alla underentreprenörer sedan årsskiftet måste gå igenom för att få jobba på Veidekkes byggen.

– Tretusen personer har genomgått den utbildningen under året. Det känns väldigt bra, säger Kathrine Larsson Andrén.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev