Olyckor
Veidekke vill se kraftiga tag mot motorkapar
Publicerad: 13 oktober 2016, 10:25
Bild 1/2 I slutet av september höll Veidekke en testomgång av en ny utbildning om motorkapar på ett av sina projekt i Lund. När utbildningen är färdigutvecklad ska alla Veidekkes anställda som arbetar ute i projekt gå den. Foto: Veidekke
I våras skadades en byggnadsarbetare allvarligt av en kapmaskin vid ett av Veidekkes projekt i Lund. Händelsen blev startskottet för ett omfattande internt arbete på Veidekke. Bland annat har Veidekke beslutat att alla som arbetar ute i projekten ska gå en utbildning om motorkapar.
Ämnen i artikeln:
motorkaparVediekkeVeidekkeArbetsmiljöverketarbetsplatsolyckorbyggolyckorfallolyckorOlyckan på Veidekke skedde i slutet av maj på ett projekt vid Solbjärsvägen i Lund. En byggnadsarbetare kapade kantsten när motorkapmaskinen for upp och skar honom i halsen. Han fördes till sjukhus och opererades men fick inga allvarliga men av händelsen.
Arbetsmiljöverket har avslutat ärendet kring olyckan i Lund.
– Vi gör bedömningen att varken den anställde eller arbetsgivaren gjort något fel i det här fallet, säger Ernst Christensen på Arbetsmiljöverket.
Läs mer: Allvarlig olycka hos Veidekke.
Han konstaterar att motorkapar är farliga. Flera byggnadsarbetare har drabbats av liknande olyckor – om sågklingan fastnar gör vridmomentet att maskinen vrider sig uppåt och hamnar i ansiktshöjd.
– Det man kan göra är att vara uppmärksam på den risken. Inte luta sig över det man kapar utan ställa sig med långa raka armar så att risken att man träffas av kast minskar. Men det vore önskvärt att det fanns en liknande lösning som man har på motorsågar, att klingan stannar vid kast, säger Ernst Christensen.
Läs mer: Fyra allvarliga olyckor med motorkapar sedan årsskiftet.
Händelsen i maj uppmärksammade Veidekke på faran med kapmaskiner. Sedan dess har Veidekke drivit ett omfattande internt arbete. Inom kort ska alla Veidekkes medarbetare som arbetar ute i projekten gå en utbildning om motorkapar.
Utbildningen är 3–4 timmar lång och är framtagen i samarbete med uthyrningsföretaget Stavdal och Husqvarna, som är en av dem som tillverkar motorkapar, och ska certifieras av en extern konsult. I slutet av september hade Veidekke en testomgång av utbildningen på ett projekt i Lund.
– Något som deltagarna pratade om var att de tycker att det ska framgå under utbildningen hur illa det kan gå om olyckan är framme, det skulle skapa en aha-upplevelse. Det skulle göra att användaren får respekt för maskinen, säger Franco Montebovi, arbetsmiljöansvarig på Veidekke Region Anläggning Sydväst.
Målet är att utbildningen ska vara färdigutvecklad till årsskiftet.
Veidekke samordnar också ett samarbete mellan Veidekke, NCC, Peab, Svevia, Skanska och JM där målet är att ta fram gemensamma riktlinjer för motorkapar.
– Det vi sagt är att vi förbjuder inte motorkapmaskinerna. Vi ska satsa på utbildning och vi ska trycka på så att tillverkarna utvecklar motorkaparna så att de blir säkrare att använda, säger Franco Montebovi.
Djupstudie presenteras i december
Efter att branschen uppmärksammat flera allvarliga olyckor med motorkapar har Arbetsmiljöverket initierat en djupstudie av maskinerna. Torbjörn Olsson på Arbetsmiljöverket, som arbetar med djupstudien, räknar med att den blir klar i december.
– Det vi gör är att vi tittar grundligt på olyckor med motorkapar för att se vad som orsakar dem, säger han.
Djupstudien kommer även att undersöka om det finns några åtgärder som Arbetsmiljöverket bör vidta för att minska risken för framtida olyckor.
– Vi får se vad det här leder till, det brukar leda till något bra när vi gör djupstudier. Det vi vet redan i dag är att motorkapar är farliga maskiner, säger Torbjörn Olsson.
Franco Montebovi, arbetsmiljöansvarig på Veidekke Region Anläggning Sydväst, ser fram emot att djupstudien blir klar, och hoppas att den ska leda till nya riktlinjer för motorkapar.
– Arbetsmiljöverket är till stor hjälp här, i att styra upp de här frågorna, säger han.