lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Olyckor

Vindkraftverk i Skellefteå kollapsade

Publicerad: 23 november 2020, 16:36

Ett av vindkraftverken på Aldermyrberget i Skellefteå kommun har kollapsat. Foto: wpd Scandinavia AB

Ett 230 meter högt vindkraftverk på Aldermyrberget norr om Jörn i Skellefteå kommun har kollapsat. Hela tornet gav vika och kraschade i marken rapporterar flera medier.

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Nu ska danska tillverkaren Vestas gå igenom alla 16 vindkraftverk på platsen där olyckan inträffade natten mot söndagen.

– Som en extraordinär säkerhetsåtgärd pausar vi uppstarten av de andra 16 vindkraftverken också. Nu ska vi inspektera alla individuellt. När vi har en bra översikt över statusen på varje turbin så ska vi överväga om det är säkert att återstarta dom, säger Anders Riis, kommunikationschef på danska tillverkaren Vesta, till Sveriges Radio Västerbotten. 

En byggarbetsplats

Vindkraftparken är fortfarande en byggarbetsplats, men tack och lov var det inte några byggnadsarbetare som arbetade när olyckan inträffade, så ingen person kom till skada vid kollapsen. 

Det är ännu oklart vad som har orsakat olyckan, som enligt TT upptäcktes av en person som skulle ploga på platsen. 

Bilder som har tagits vid olycksplatsen sedan raset visar att vindkraftverket har vikt sig några meter ovanför marken och sedan har turbinhus, torn och blad kraschat ner i marken.

Nu ska företaget wpd Scandinavia AB som äger vindkraftsparken utreda orsaken till olyckan och hur den har kunnat inträffa. Vad olyckan kan få för konsekvenser, för områdets tidsplan och ekonomiskt, är oklart enligt Maria Röske, vd på wpd Scandinavia AB.

– Vi väntar på mer information. Men det kommer att få påverkan, säger hon till Svt Nyheter. 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev