söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge 2023: Här är de nominerade i kategorin bostäder

Årets bygge

Boenden för ”vanliga” människor, Bonn-Olles torn i Örnsköldsvik och ett projekt för minskade koldioxidutsläpp och fler kvinnor till byggbranschen. Möt de nominerade i Årets Bygge 2023 i kategorin bostäder.


Därför kan 2023 bli ett ödesår för branschens digitalisering

Digitalisering

Krav från myndigheter och beställare pressar branschen: ”De som har kommit längst blir morgondagens vinnare”.


Beast Supply – så funkar det

Digitalisering

Beast Supply är en standard för digitalisering av byggbranschens varuförsörjningskedja. Här tar vi hjälp av Beasts vd Rikard Larsson för att reda ut vad det innebär och hur standarden kan användas.


Svenskt pappersbatteri kan bli en del av framtidens byggnader

Forskning

Tänk att kunna lagra energin från en solcellsanläggning på taket direkt i husets väggar, i stommen eller isoleringen till exempel, utan att behöva använda otympliga batterier? Ny svensk forskning kan göra det möjligt. Nu söker forskarteamet aktörer i byggbranschen som vill delta i ett pilotprojekt.


Molnjätten vill samla branschens digitala verktyg: "Vår största konkurrent är Excel"

Digitalisering

Mjukvaruföretaget Software One, som levererar molntjänster till stora företag, har gått ihop med RIB Software som utvecklar digitala verktyg för samhällsbyggnadsbranschen. Tillsammans tillhandahåller de en molnplattform som ska knyta samman alla verktyg som används i ett byggprojekt.


Så driver du digital förändring – projektledarens bästa tips

Digitalisering

Underskatta inte omfattningen av förändringsarbetet när du ska införa nya digitala verktyg i organisationen. Det berättar Sofie Johansson, som leder Peabs införande av en gemensam BIM-plattform för alla projekt i Sverige.


Boverket: Bara 40 deklarationer har kommit in hittills – här är råden

Bostäder

2022 blev första året med krav på klimatdeklarationer. Men hur det har gått för branschen att redovisa är svårt att säga då bara ett fåtal har lämnats in till Boverket.


Analys: Billigare att köra elbil – i hela landet

Affärer i byggsektorn

Nu kommer de eldrivna lätta lastbilarna på bred front. Enligt en analys från branschorganisationen Mobility Sweden är det förutom den uppenbara miljövinsten också billigare att köra på el. Under måndagen blev det känt att klimatbonusen för elbilar upphör den 8:e november i den nya regeringens höstbudget.


Tiotusentals ton betong deponeras i onödan – här är forskningen som visar att den kan återanvändas

Forskning

Oron för att sprida cancerframkallande sexvärt krom har tidigare hindrat återanvändning av äldre betong, men en ny studie visar att det går att göra utan risk för att det farliga kromet läcker ut.